Što je seksualni kontekst i kako vam on može pomoći u doživljavanju najboljeg seksa?

by | 3 kolovoza, 2020

Kad otkrijete u kakvom okruženju i u kojem stanju uma doživljavate najveći užitak u seksu, tada ćete moći reći zbogom prosječnom vođenju ljubavi i svaki put uživati u “iskustvu iz snova”.

Seks, kad je dobar, može biti jako zadovoljavajući. To je radosno, životno potvrđujuće iskustvo koje dodiruje svaki aspekt naše ljudskosti: fizički, emocionalni, duhovni i mentalni. Nažalost, mnogi dobar seks ne doživljavaju onoliko često koliko bi to htjeli.

Što nedostaje seksualnom životu većine ljudi?

Dio onoga što seks čini izazovnim jest to što smo od ranog djetinjstva bili obeshrabreni da ga istražujemo ili razumijemo. Rijetko koje dijete otvoreno razgovara sa svojim roditeljima o seksu i tjelesnim promjenama koje doživljavamo tijekom odrastanja.

Do trenutka kada odrastemo svako pozitivno seksualno iskustvo djeluje čarobno jer je naš um kondicioniran predvidivim prosudbama o seksu i tijelu. Često ne razumijemo faktore koji utječu na naša pozitivna ili negativna seksualna iskustva zato jer nismo nikad bili ohrabreni da istražimo i shvatimo te faktore.

Stoga, ako ne znamo što nama čini seks dobrim (ili ne baš tako dobrim), ne možemo njegovati vanjske i unutarnje okolnosti koje su nam potrebne za seksualne živote koje želimo.

Moć seksualnog konteksta

Postoji naziv za sve složene, isprepletene čimbenike koji doprinose našem iskustvu seksa u bilo kojem trenutku – seksualni kontekst.

Naš seksualni kontekst obuhvaća sve elemente – unutarnje i vanjske – koji u bilo kojem trenutku utječu na našu seksualnost. Na makrorazini obuhvaća naše stalno promjenjivo okruženje, osjetilne podražaje koji nas okružuju i naš svjesni i nesvjesni unutarnji svijet. Na mikro razini, našu neposrednu okolinu i stanje uma: zvukove na ulici koji nas odvraćaju od poljupca našeg ljubavnika, stres i napetost zbog kojih se teško opustiti i osjetiti dodir ili pak glazbu, svjetlost svijeća i produljeni kontakt očima sa supružnikom koji nam omogućuju da se opustimo i prepustimo trenutku.

Kontekst obuhvaća gdje smo i kako se zbog toga osjećamo, kao i tko smo i kako doživljavamo sebe. To utječe na našu percepciju seksualnih znakova, naše osjećaje, uzbuđenost i još mnogo toga.

Pronađite svoj seksualni kontekst

Da biste započeli istraživati ​​što doprinosi vašem idealnom seksualnom kontekstu, pokušajte ovo:

1. Prisjetite se svog posljednjeg ugodnog seksualnog iskustva, u partnerstvu ili sami.

2. Razmislite je li postojalo nešto prije tog iskustva što vas je možda “pripremilo'”da više uživate u njemu, primjerice: upravo ste završili opuštajuću kupku, bili ste ushićeni od vježbanja, gledali ste romantični film ili vam je partner/ica bio odsutan cijeli tjedan i nedostajao vam je.

3. Na papiru napravite dva stupca: unutarnji i vanjski.

4. U stupcu “unutarnji” zapišite pridjeve koji najbolje opisuju vaše stanje uma, vaše emocionalno stanje i kako ste se fizički osjećali u vrijeme ovog iskustva.

5. U stupcu “vanjski” napišite pridjeve koji najbolje opisuju vaše fizičko okruženje: zvukove, osjetila, mirise, vizualne elemente.

6. Razmislite o tome kako su ti unutarnji i vanjski čimbenici pridonijeli vašoj osjetljivosti na zadovoljstvo i senzualno/seksualno uživanje.

7. Ponovite stavke od 1 do 6 na ovom popisu s još nekoliko pozitivnih seksualnih iskustava i potražite uzorke u čimbenicima koji su doprinijeli vašem užitku.

8. Zapišite nekoliko konkretnih načina na koje biste svjesno mogli stvoriti nove varijacije faktora koji su se najčešće pojavljivali na vašim popisima u svakodnevnom životu, primjerice: tri puta dnevno inicirajte zagrljaj cijelim tijelom sa svojim partnerom/icom, razbijte dnevnu rutinu polaganim plesom sa partnerom/icom, odite trčati ili čitajte erotsku poeziju.

Svjesno razumijevanje različitih kontekstualnih čimbenika – unutarnjih i vanjskih – koji podržavaju i doprinose našem osobnom iskustvu ugodnog seksa jedan je od najpristupačnijih i najrealnijih putova do seksualnog osnaživanja sebe. Svatko bi to trebao pokušati, “najgore” što se može dogoditi je da više uživate u seksu, kako piše Mindbodygreen.

IZVOR: 24SATA.HR