Ćufte u umaku od gorgonzole

by | 30 svibnja, 2014

cufte

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 šnite suhog kruha
  • 2 dl mlijeka
  • 50 g sira
  • 50 g slanine
  • 3 žlice mrvica
  • 1/2 vezice peršina
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • mješavina začina, papar

Za bešamel umak:

  • 100 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 100 g pljesnivog sira, sol

Za posipanje:

  • 150 g dimljenog sira

Priprema:

1. Sir krupno naribati, slaninu narezati na kocke, a peršin što sitnije nasjeckati. Suhi kruh natopiti mlijekom, dobro ga ocijediti i ručno izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati mljeveno meso, izmrvljeni kruh, jaje, mrvice, slaninu, sir i peršin. Dodati začine po želji i dobro ručno izmijesiti.
3. Od pripremljenog mesnog nadjeva nauljenim rukama oblikovati ćuftice.
4. U veću posudu uliti vodu, dodati nekoliko kapi ulja i kuhati dok ne proključa. Zatim spuštati ćufte i kuhati ih 10 minuta. Potom ih žlicom vaditi iz posude, da se ocijede od viška tekućine.
5. Posebno u manjoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustoća.
6. U pripremljeni bešamel umak dodati pljesnivi sir i začine po želji i miješati dok se ne otopi.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti, poslagati u nju ćuftice, preliti pripremljenim umakom i posipati ribanim dimljenim sirom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 ºC da se zapeče.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept