

Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 2 šnite suhog kruha
- 2 dl mlijeka
- 50 g sira
- 50 g slanine
- 3 žlice mrvica
- 1/2 vezice peršina
- 1 jaje
- 3 žlice ulja
- mješavina začina, papar
Za bešamel umak:
- 100 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 5 dl mlijeka
- 100 g pljesnivog sira, sol
Za posipanje:
- 150 g dimljenog sira
Priprema:
1. Sir krupno naribati, slaninu narezati na kocke, a peršin što sitnije nasjeckati. Suhi kruh natopiti mlijekom, dobro ga ocijediti i ručno izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati mljeveno meso, izmrvljeni kruh, jaje, mrvice, slaninu, sir i peršin. Dodati začine po želji i dobro ručno izmijesiti.
3. Od pripremljenog mesnog nadjeva nauljenim rukama oblikovati ćuftice.
4. U veću posudu uliti vodu, dodati nekoliko kapi ulja i kuhati dok ne proključa. Zatim spuštati ćufte i kuhati ih 10 minuta. Potom ih žlicom vaditi iz posude, da se ocijede od viška tekućine.
5. Posebno u manjoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustoća.
6. U pripremljeni bešamel umak dodati pljesnivi sir i začine po želji i miješati dok se ne otopi.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti, poslagati u nju ćuftice, preliti pripremljenim umakom i posipati ribanim dimljenim sirom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 ºC da se zapeče.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



