


Sastojci:
- 600 g pilećeg bijelog mesa
- 1 jaje
- 200 g sira
- 2 šnite kruha
- prstohvat češnjaka u prahu
- 5 glavica luka
- 4 dl soka od rajčica
- 1 dl bijelog vina
- 1 žlica gustina
- 1 dl ulja
- 1 žlica mljevene paprike
- origano
- mješavina začina, papar
Priprema:
1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje.
2. Kruh natopiti vodom, ocijediti i izmrviti.
3. Pomiješati mljeveno meso, izmrvljeni kruh, jaje, sitno sjeckanu glavicu luka, češnjak u prahu i začine po želji. Sve sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Polovinu sira narezati na kocke, a polovinu na listove.
5. Od mesnog nadjeva nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. U sredinu svake ćufte staviti kocku sira i obložiti je mesom. Ćufte popeći na vrućem ulju da porumene.
6. Preostali luk narezati na režnjeve i popržiti na malo ulja da omekša. Zatim skloniti sa štednjaka, dodati mljevenu papriku, začine po želji i promiješati.
7. Posebno umutiti sok od rajčica, malo ulja, bijelo vino, origano i gustin.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti poprženi luk. Preko njega poslagati ćuftice i prekriti ih šnitama sira. Na kraju sve preliti smjesom od rajčica i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 60 min.
Izvor: Dobra hrana



