Neobične zdravstvene blagodati češnjaka

by | 25 veljače, 2020

Svima je dobro poznat oštar okus češnjaka, kako piše Health and Human. Dodaje upečatljiv ukus mnogim slanim jelima, ali ne samo to. Također je i jako zdrav, sa složenim ugljikohidratima i proteinima, mineralima i vitaminima poput vitamina B pa i natrija, kalija i magnezija. Redovito korištenje češnjaka u prehrani pomaže u sprječavanju srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i metaboličkih poremećaja poput dijabetesa.

Koristi od češnjaka su brojne, a mi vam otkrivamo kakve blagodati možete očekivati ako budete spavali s njim ispod jastuka.

Disat ćete bolje

Jedan od načina na koji vam češnjak pomaže preko noći jest da vam može pročistiti blokirane dišne putive. Kada se udiše, alicin razrjeđuje sluz, tako da se ona suši. Vaše će se disanje poboljšati, što će vam omogućiti da lakše zaspite.

Ako vam stavljanje jednog ili dva češnja češnjaka ispod jastuka nije dovoljno, možete se napariti češnjakom prije spavanja. Stavite 3-5 izgnječenih češanja češnjaka u zdjelu vruće vode, isključite ringlu i inhalirajte se iznad pare. Budite pažljivi i nemojte se previše primicati zdjeli kako ne biste opekli lice.

Manje ćete biti bolesni

Češnjak je, također, snažan antibakterijski sastojak i može uništiti mikrobe prije nego što se razbolite. On pomaže i u tome da se brže izliječite od prehlade ili gripe. Istraživači smatraju da je to zbog toga što alicin može blokirati dvije grupe enzima koje omogućavaju zaraznim mikrobima da prežive u tijelu domaćina.

Redovito spavanje s češnjakom ispod jastuka može vam pomoći da se oslobodite mikroba, a ako se razbolite, uključite ga malo više u svoju prehranu.

Bolje ćete spavati noću

Spavanje s češnjakom ispod jastuka je lijek protiv nesanice koji se koristi stoljećima. Svakako je teško povjerovati da tako jak miris može djelovati smirujuće, ali zaista djeluje. Mirisanje alicina iz češnjaka može vam pomoći da zaspite i spavate tako da se stvarno odmorite.

Pored ovoga, konzumiranje većih količina češnjaka povećava unos magnezija i kalija u vaš organizam. Ova dva minerala imaju važnu ulogu kod spavanja tako što djeluju opuštajuće na mišiće i proizvode kiselinu zvanu GABA. GABA je signal tijela da je vrijeme da se smiri i hladi stanice vašeg mozga kako bi mogle početi s restorativnim radom koji se događa tijekom noći.

Prirodno ćete odbijati kukce

Ako ste se ikad brinuli oko toga da vam pauk ne uđe u usta tijekom spavanja ili se budite s ugrizima komaraca, cijenit ćete da imate super zaštitu ispod svog jastuka. Češnjak je otrovan za kukce i oni to znaju, tako da će ih držanje češnjaka ispod vašeg jastuka, tjerati dalje od vas.

Zapravo, neki ljudi koriste sprej od češnjaka i vode kako bi otjerali kukce iz dvorišta. U svrhu tjeranja kukaca, neće imati isti učinak ako jedete češnjak. Komarce osobito privlači ugljikov dioksid koji izdišemo i koji se javlja bez obzira na to što smo jeli.

Nekoliko riječi opreza

Stvar koju obavezno morate zapamtiti ako imate pse ili mačke jest da je češnjak otrovan za njih. Ako vaši ljubimci ulaze u vaš krevet i skloni su ukrasti hranu, najbolje je ne ostavljati češnjak ispod jastuka kada niste tu. Mala količina češnjaka vjerojatno neće naškoditi vašem ljubimcu, ali veća količina vjerojatno hoće.

U svakom slučaju, bolji je učinak ako svaku večer prije spavanja stavljate svježi češanj češnjaka ispod jastuka. Preporučujemo i to da češanj umotate u neku krpu. Češnjak sadrži ulje koje može ostaviti mrlje na vašoj posteljini ako se izmrvi.

Češnjak je odličan za vaše zdravlje, bilo da spavate s njim, jedete ga ili udišete. Svakako, ne postoji razlog da ne napravite sve od navedenog. Ipak, stotine godina njegovog korištenja kao sredstva za spavanje, dovoljno govori o njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da opusti i tijelo i mozak i poboljša kvalitetu vašeg sna.

Definitivno biste trebali isprobati sustav stavljanja češnjaka ispod jastuka prije nego što pribjegnete opasnim kemijskim sredstvima za spavanje koje mogu izazvati i ovisnost. Čak i kada vas uspavaju, kvaliteta vašeg sna nije dobra pod utjecajem ovih lijekova. Češnjak je jeftin, lak i djeluje bez ikakvih nuspojava.

IZVOR: INDEX.HR