


Sastojci:
Za koru:
- 250 g mljevenih keksa
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- 1,5 dl mlijeka
- 50 g sjeckanih lješnjaka
Za čokoladnu kremu:
- 5 dl mlijeka
- 1 puding od čokolade
- 100 g šećera
- 250 g mascarpone sira
- 1 vrećica vanilin šećera
- 10 g želatine u prahu
Za kremu od vanilije:
- 5 dl mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 100 g šećera
- 250 g mascarpone sira
- 1 vrećica vanilin šećera
- 10 g želatine u prahu
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 50 g maslaca
Priprema:
Kora:
1. Kekse pomiješati s mlijekom i ručno izmiješati.
2. Posebno umutiti omekšani maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
3. Pomiješati smjesu od keksa s maslacem, dodati sjeckane lješnjake i dobro izmiješati.
Čokoladna krema:
1. U manju posudu uliti 4 dl mlijeka, dodati šećer i vanilin šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od čokolade pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U prohlađeni puding dodati mascarpone sir i umutiti mikserom.
4. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i ostaviti da nabubri, a zatim i nju dodati u kremu od pudinga i promiješati.
Krema od vanilije:
1. Kremu od vanilije pripremiti na isti način kao i kremu od čokolade, samo čokoladni puding zamijeniti pudingom od vanilije.
Završni postupak:
1. Od smjese za koru u okruglom kalupu ručno oblikovati koru.
2. Preko kore naizmjenično žlicom nanositi kreme od čokolade i vanilije dok se ne potroše. Potom tortu ostaviti u hladnjaku da se stegne.
3. Čokoladu i maslac otopiti na pari i preliti preko stegnute torte.
Izvor: Dobra hrana



