Cous-cous šarenilo

by | 19 travnja, 2012

"Podijeliti senzualnu hranu s osobom koju volite", definicija je užitka Aine McAteer, poznate makrobiotičke kuharice. Ovaj je recept svrstala u “hranu za ljubav”, stoga predlažemo da i vi nekome uljepšate dan s brižno pripremljenim cous-cousom.

 

Broj osoba: 4

Sastojci:

130 g cous-cousa

270 ml kipuće vode

100 g mladog graška

100 g mrkve narezane na krugove

100 g kukuruza šećerca

150 g brokule narezane na cvjetiće

3 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

100 g svježih gljiva (bez stabljika, klobuci tanko narezani)

1 žličica tamarija

2 žličice limunovog soka

1 žličica narezanog svježeg peršuna

1 žličica narezanog svježeg bosiljka

Priprema

Vrijeme pripreme: 50 min

Težina: Srednje zahtjevno

Cous-cous stavite u posudu, pa ga prelijte kipućom vodom i dodajte prstohvat morske soli. Poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. U kipućoj vodi, kojoj ste dodali prstohvat soli, skuhajte grašak, izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da zadrži svijetlozelenu boju. Nakon toga, u kipućoj posoljenoj vodi skuhajte narezanu mrkvu i brokulu. U tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte gljive i dinstajte ih nekoliko minuta. Dodajte tamari i sve zajedno još kratko prodinstajte. Gljivama dodajte cous-cous, kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz šećerac, 2 žlice maslinovog ulja te sve poprskajte limunovim sokom i pospite nasjeckanim začinskim biljem.

Posluživanje
Poslužite kao lagani ručak ili u obliku konkretnijeg obroka, uz tempeh i zelenu salatu.

Savjet
U pripremi ovog jela možete koristiti i drugo povrće. Isprobajte poriluk, karfiol i crvenu papriku ili luk, tikvice i bundevu. Povrće možete i ispeći: pomiješajte ga s maslinovim uljem i malo balzamičnog octa, pa ga stavite na gornju rešetku rerne prethodno zagrijane na 220°C. Pecite 40 minuta ili sve dok povrće ne omekša.

Dobar tek!

Tagovi: