Čokoladna lješnjak torta

by | 6 lipnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g margarina
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka

Za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 1 puding od vanilije
  • 6 žlica šećera
  • 10 g želatine u prahu
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 1 šlag fiks
  • 50 g mliječne čokolade
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g bijele čokolade

Za ukrašavanje:

  • 2 šlaga

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanke umutiti u čvrst snijeg, a zatim pomalo dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo i otopljeni margarin te polako promiješati.
3. U okruglom kalupu na 180 ºC ispeći biskvit.
4. Ohlađeni biskvit preliti mlakim mlijekom.

Krema:

1. U posudu uliti 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjcima pa dodati u proključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode, ostaviti da nabubri, pa pomiješati s pudingom.
4. Puding podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu mliječnu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio ribanu bijelu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatko vrhnje sa šlag fiksom. Polovinu šlaga dodati u jednu kremu, a polovinu u drugu.

Završni postupak:

1. Biskvit premazati tamnom kremom, a preko toga nanijeti svijetlu kremu.
2. Tortu premazati umućenim šlagom.

Izvor: Dobra hrana