Citrus koji pomaže s probavom, zdravljem srca, dijabetesom i kožnim problemima

by | 21 siječnja, 2021

Grejp je, usudili bismo se reći, kralj voća kad su u pitanju zdravstvene koristi za organizam.

Osim što je odličan dodatak u hrani, možete ga koristiti i u beauty svrhe ili pak kao prirodnog borca protiv buba (citronela je već izvanredan prijatelj u borbi protiv komaraca, a uskoro će izaći na tržište i proizvodi od grejpa). Grejp je zapravo hibrid citrusa – on je miks između naranče i pomela, sudeći prema istraživanju objavljenom u American Society for Horticulture Science. Obično se beru u jesen i zimu, a Teksas je jedan od najvećih proizvođača ovog voća na svijetu. S obzirom na različitu klimu u svijetu i brojne države koje proizvode isti, možemo ga konzumirati tijekom cijele godine.

Nutrijenti
Prosječan grejp srednje veličine ima oko 256 grama, od čega je 230 grama vode, što ga čini genijalnim voćem za hidrataciju iznutra. Osim vode koju sadrži, odličan je izvor vitamina C, A, vlakana, kalija, kalcija, magnezija, beta-karotena, antioksidanasa, s vrlo niskim udjelom kalorija.

Zdravstvene koristi grejpa

Podrška imunološkom sustavu
Budući da je odličan izvor vitamina C, dobar je suputnik u borbi za ojačanje imuniteta i izvlačenje iz prehlada. Vitamin A ima važnu ulogu u smanjivanju upalnih procesa u tijelu, a ovi imunološki boosteri potiču i produkciju kolagena u tijelu koji nam je prije svega važan za kožu.

Zdravlje srca
Istraživanja su pokazala da ljudi koji su tijekom šest tjedana tri puta dnevno konzumirali grejp, imali su bolju krvni tlak i razinu kolesterola. Sve je to zbog velike količine kalija, koji pomaže u regulaciji istog, te vlakana koja pomažu kod srčanih bolesti.

Probava
Zbog ranije navedenih vlakna neće biti zdravo samo srce nego i probava, koja će bolje raditi.

Gubitak kilograma
Budući da je bogat nutrijentima, a nizak kalorijski, grejp je idealna užina za one koji imaju u planu mršavjeti. Stručnjaci savjetuju da prije obroka pojedete pola grejpa kako bi balansirali obrok i prije se zasitili, a još uvijek dobili sve potrebne nutrijente za puni obrok.

Dijabetes i glukoza u krvi
Vlakna koja sadrži grejp mogu također pomoći smanjiti razinu glukoze u krvi i sporije probavljanje kroz probavni sustav. Što se hrana sporije probavlja, sprječava skokove razine glukoze u krvi.

Posvjetljivanje kože
Budući da je bogat antioksidansima, grejp je odličan suputnik u borbi protiv raznih pigmentacija na koži. Osim što će vam pomoći ako ga jedete, možete ga dozirano nanijeti ciljano na područja kože koja imaju pojačanu pigmentaciju. Naravno, mislimo na sok grejpa sadržan u proizvodima, ne na direktno nanošenje na kožu.