Čine čuda za probavu i lice

by | 29 veljače, 2012

Znamo da takozvane dobre bakterije u jogurtu čine čuda za probavni sustav. Istraživanja su pokazala da pomažu kod jačanja imunološkog sustava i kontroliranja težine, a usto vas čine i ljepšima.

Poznato je da običan jogurt obogaćen probioticima nema efekt kod osoba koje pate od zdravstvenih poteškoća i da je zato potrebno koristiti probiotičke proizvode s terapeutskim dozama probiotskih bakterija kako bi se uspostavila ravnoteža među mikroorganizmima na sluznicama u organizmu (stijenka crijeva, vaginalna sluznica itd.).

Osim toga, probiotici stimuliraju imunološki sustav kože, poboljšavaju prirodnu obranu, preveniraju oštećenja kolagena i hidratiziraju kožu, te na taj način usporavaju starenje kože. Ali, prije nego počnete stavljati jogurt na lice, sjetite se da znanstvenici kažu da običan jogurt nije u stanju omogućiti ulazak probiotika u kožu na način na koji to čine kreme. Osim toga, sadrže i drugačije sojeve bakterija.

Britanska kompanija Nude prva je izbacila na tržište cijelu liniju proizvoda na bazi probiotika. Njihov Advanced Cellular Renewal Serum, s visokim koncentracijama probiotika, rasprodan je čim je pušten u prodaju 2010. godine, a u njega su se zaljubile i Helena Christensen, Uma Thurman, Kim Cattrall i Erin O’Connor.
Ovo nije jedini brend uvjeren u blagodati probiotika. Kozmetičke kuće kontinuirano rade na razvoju krema koje sadrže probiotike.
Nezavisni stručnjaci za sada savjetuju oprez. Istraživanja probiotičkih krema još su u počecima i neki smatraju da tek treba dokazati da utječu na smanjivanje bora.

Stručnjaci savjetuju da se držite probiotika zbog općenitog utjecaja na zdravlje, pa čak i da probate probiotičke kreme ako imate osjetljivu kožu sklonu aknama. A što se tiče vraćanja sata unatrag – to ćemo tek vidjeti.