Cikla je savršeno povrće prepuno blagodati

by | 30 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Osim što rješava slabokrvnost, cikla snižava visok krvni tlak i potiče rad jetre, žuči i želuca.

Karakteristična crvena boja cikle potječe od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i potiče obnavljanje krvnih stanica, dok zahvaljujući bogatom sadržaju joda ovo povrće predstavlja dragocjenu pomoć u borbi protiv ateroskleroze i usporava starenje organizma.

Ipak, ono zbog čega cikla spada u superbiljke jest visok sadržaj betanina i betaina, ljekovitih spojeva koji potiču razmjenu tvari, reguliraju krvni tlak, smanjuju kolesterol, održavaju krvne žile, stimuliraju rad jetre, žuči i želuca.

Blagotvoran crveni korijen pomaže u liječenju gripe i smanjuje razinu masnoća u krvi. Budući da u svom sastavu ima određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (vrlo je rijedak u namirnicama biljnog podrijetla), cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i posebno se preporučuje vegetarijancima.

Koristi se cijela biljka iako je najljekovitiji njezin podzemni dio, koji se vadi ujesen i može se kuhati, peći ili kiseliti.