Chorizo rižoto s Jakobovim kapicama

by | 7 siječnja, 2014

Sastojci:

  • 180 g riže za rižoto
  • 2 glavice luka
  • 2 lista lovora
  • 50 ml bijelog vina
  • 400 ml vode ili temeljca od povrća
  • 80 g španjolskih kobasica (ili domaći blago ljuti kulen)
  • 40 g mascarpone sira
  • 50 g parmezana
  • 12 listova zelene salate
  • 2 veća paštrnjaka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 8 većih Jakobovih kapica (kapesanta)

Priprema:

1. Ispirjati sitno nasjeckani luk na laganoj vatri dok skroz ne omekša. Potom dodati rižu i popeći ju da postane staklasta.
2. Zatim dodati lovorov list i zaliti bijelim vinom. Kuhati dok vino ne ispari.
3. Posebno zagrijati do točke vrenja vodu ili temeljac od povrća. Kada vino ispari, postepeno dolijevati vodu ili temeljac, po jednu kutlaču u rižu dok ne nabubri (riža mora biti al dente). Na kraju rižu izliti na ravan pleh da se ohladi.
4. Posebno na malo maslinovog ulja lagano popeći nasjeckane kobasice. Doliti malo vode pa dodati potrebnu količinu kuhane riže. Dodati mascarpone sir, parmezan, listove zelene salate i sitno sjeckani peršinov list te promiješati. Začiniti po želji.
5. U tavi na vrućem maslinovom ulju peći Jakobove kapice. Blago ih karamelizirati pa okrenuti na drugu stranu i kratko popeći. Vrlo je bitno da se ne prepeku, već da u sredini ostanu malo žive, one se u dosta zemalja (Japan, Peru itd.) jedu u sirovom stanju. Pred kraj pečenja posoliti.
6. Paštrnjak oguliti i pomoću noža za guljenje narezati na tanke listove. Potom ga pržiti na suncokretovom ulju dok ne postane zlatnožute boje i hrskav. Začiniti s malo soli.
7. Na tanjur poslužiti rižoto, na vrh staviti kapice i čips od paštrnjaka.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept