Četiri stila učenja kod djece

by | 26 kolovoza, 2013

Da bi dijete učilo brže i lakše te u školi postiglo najbolje rezultate, vrlo je važno da na vrijeme otkrijete koji od stilova učenja najbolje odgovara njegovoj osobnosti.

“Mama, ali ja to ne mogu!” – ako imate školarca, ovaj ste vapaj zasigurno već čuli kad treba napamet naučiti pjesmicu, riješiti zadatke iz matematike ili napisati zadaću.

Problem je nerijetko u tome što ni dijete ni roditelj koji mu pomaže ne prilaze problemu na pravi način. Svako dijete ima jedan od četiri dominantna stila učenja, ističe dječja psihologinja dr. sc. Kristin Redington Bennett. Auditivni stil učenja bazira se na slušanju, kinestetički na pokretima, vizualni na vidu, a logički na povezivanju i sagledavanju šire slike.

Da bi dijete učilo brže i lakše te u školi postiglo najbolje rezultate, vrlo je važno da na vrijeme otkrijete koji od stilova učenja najbolje odgovara njegovoj osobnosti. Stil učenja korijene vuče iz najranijeg djetinjstva, tvrde znanstvenici. Primjerice, mališanu koji je neprestano u pokretu najvjerojatnije će poslije odgovarati kinestetički stil učenja. Ako dijete mora dotaknuti sve što oko sebe vidi, razvit će taktilni stil učenja, a ako s pažnjom sluša što mu se govori, vrlo je vjerojatno da će izrasti u auditivnog učenika.

Mališani koje poput magneta privlače raznobojni predmeti budući su vizualni učenici, kaže dr. Priscilla O’Connell.

Tromjesečna beba koja zuri u zvečku držeći je u ručici podatke upija vizualno, auditivno, taktilno i kinestetički, no neke su bebe pritom više usredotočene na promatranje detalja, a druge više pokazuju verbalne ili vokalne sposobnosti, kaže dr. Barbara Marcelo Evans, neuropedijatarica.

Izvor: 24sata.hr