Često se prisjećate dana prije pandemije? Novo istraživanje pokazalo je da to ne trebate raditi

by | 14 prosinca, 2020

Pandemija koronavirusa natjerala nas je da promijenimo živote u potpunosti, a zbog svega toga puno se više osvrćemo na vremena koja su prošla.

Bilo da za vrijeme pauze na poslu s kolegama maštate o trenutku otvaranja kafića, žudite za dalekim putovanjima ili se s prijateljicama pričate o otvaranju klubova, izlascima i festivalima – najčešće se dotaknete onoga što je bilo. Novo normalno kao trenutačni i jedni način života ostavio je trag na svima, a mnogim je ljudima vraćanje u prošlost postalo način na koji se nose s poprilično sivom i čudnom sadašnjicom. No prema najnovijim istraživanjima, sklonost vraćanju u prošlost ljudima donosi više štete no koristi.

Navedeno istraživanje, koje su proveli psiholozi i profesori Sveučilišta u Surreyju, kaže kako nostalgično vraćanje u prošlost može ljudima pomoći u trenutku, no gledajući širu sliku, ta navika u ljudima može izazvati osjećaj tuge koji se javlja u trenucima gubitka. Umjesto uspoređivanja prošlih lijepih trenutaka s neizvjesnom sadašnjošću, u navedenom istraživanju stoji kako je bolje, za naše mentalno zdravlje, gledati u budućnost ili prakticirati zahvalnost na onome što trenutačno imamo.

U istraživanju koje je provedeno za vrijeme prvog lockdowna u Britaniji sudjelovalo je 260 žena koje su za zadatak imale misliti o pozitivnoj slici budućnosti, nostalgičnoj prošlosti ili zahvalnosti. Nakon toga, sudionice su morale ocijeniti vlastite (pozitivne ili negativne) osjećaje, povezanost s drugima, svoje samopouzdanje te smisao života. Rezultati su bili znatno pozitivniji kod onih žena koje su za zadatak imale kontemplirati budućnost, nego kod žena koje su se mislima zadržavale u prošlosti.

Zaključak svega je da gledanje u budućnost uvijek bolja opcija, pa čak i u onim trenucima kad je neizvjesnija no ikada. Zamišljati sebe i svijet u nekom boljem i ljepšem svjetlu u budućnosti pomoći će vam nositi se sa sadašnjošću koja se velikoj većini nimalo ne sviđa. Nitko ne zna što će se dogoditi sljedeće, no optimistično gledanje u budućnost te aktivnosti koje tu budućnost čine još boljom zasigurno su dobri alati za borbu protiv sive sadašnjosti.

Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash