ZDRAVLJE

Hrvatska dobiva prvi jedinstveni registar bezglutenskih proizvoda, besplatnu aplikaciju za pacijente

by Ljepota & Zdravlje

12.05.2022.
celijakija
celijakija
Smiling woman eating rye crisp bread with creamy vegetarian cheese tofu, cherry tomato and rucola micro greens, sitting at home and looking at window. Healthy food, gluten free, diet concept.

Celijakija pogađa oko jedan posto stanovništva, što bi u Hrvatskoj bio grad veličine Varaždina, a za razliku od intolerancije ili alergije na gluten, riječ je o ozbiljnoj bolesti koja uzrokuje niz tegoba i navezanih bolesti, među kojima i maligna oboljenja, i neplodnost. Bolest je nasljedna i dvaput češće pogađa žene nego muškarce, za nju ne postoji prevencija, a zbog raznolikosti ili pak odsustva jasnih simptoma, do postavljanja dijagnoze može proći i niz godina. Može se javiti u svakoj životnoj dobi i s njom se živi do smrti, a osim stroge i dosljedne bezglutenske prehrane, lijeka za celijakiju – nema.

Iako je ponuda bezglutenskih namirnica sve veća, ne samo u prodajnom lancu već i u ugostiteljstvu, pouzdanost deklaracija i podataka o prehrambenim proizvodima nerijetko je upitna, a sigurni izbori su k tome, oboljelima slabije dostupni i zbog cijene, i zbog neprilagođenosti javnih i privatnih servisa potrebama zdravstveno ugroženih građana, kao što su, primjerice, studenti s celijakijom koji zasad ne mogu jesti u menzama sa svojim kolegama.

Kroz jedinstveni Registar proizvoda bez glutena, prvi dostupan pacijentima u obliku aplikacije sa stalnim nadopunama, udruga CeliVita želi omogućiti bolju kontrolu bolesti, zaštitu prava i dostojanstva pacijenata, ali i osigurati koristan alat svima uključenima u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno da li se hrana priprema u obiteljskim domovima, u institucionalnim kuhinjama (vrtiću, školi, bolnici…) ili HORECA sektoru.

O pravilnoj prehrani, ključnom čimbeniku boljeg zdravlja, kvalitetnog života, produktivnosti i socijalne uključenosti oboljelih, potrebno je neprestano educirati i motivirati pacijente, ali i članove obitelji, njihove skrbnike, učitelje ili poslodavce. Stoga za obilježavanje Međunarodnog dana celijakije, udruga CeliVita, uz podršku Hrvatskog gastroenterološkog društva i Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, organizira edukaciju “Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom”, na kojoj ćemo saznati više o registru bezglutenskih proizvoda.

 

Foto: Dima Berlin iStock/Getty Images Plus via Getty Images