Prema jednom istraživanju, postoji 11 stvari koje mogu spriječiti ženu da doživi orgazam

by | 7 lipnja, 2020

Udio žena koje ne mogu doživjeti orgazam ili imaju poteškoća oko njega kreće se između 10 i 40 posto, kako tvrde istraživači David L. Rowland, Laura M. Cempel i Aaron A.Tempel, u izvješću nedavno objavljene studije pod stručnim naslovom “Atribucije žena s obzirom na to zašto imaju poteškoće u postizanju orgazma”.

Na to mogu utjecati mnogi čimbenici, od dobi i statusa hormona, preko ranijih seksualnih iskustava, općeg zdravlja i stimulacije koja je ženi potrebna, pa do toga o kakvom je odnosu riječ – kratkom susretu ili dugogodišnjoj partnerskoj vezi. Postoje i istraživanja koja pokazuju da se većina žena masturbacijom može dovesti do orgazma, no čak do 50 posto žena ne doživi orgazam tijekom spolnog odnosa, čak i uz dodatnu stimulaciju usmjerenu baš prema tome, kako tvrde stručnjaci.

Zašto žene imaju problema s orgazmom? Na to mogu utjecati brojni čimbenici: od smanjene seksualne želje, boli tijekom seksa, poteškoća u seksualnom uzbuđivanju i psiholoških faktora, uključujući anksioznost i posttraumatske simptome, kako piše psihoanalitičar dr. Grant Hilary Brenner za Psychology Today.

“Istraživanje seksualnosti je teško zbog složenih i međusobno povezanih čimbenika, uključujući statističke izazove, kao i socijalnu stigmu i tabue koji su još uvijek aktualni. Ipak, s obzirom na opseg problema, potrebno je istraživanje kojim se usmjeravaju kliničke intervencije za žene i parove kojima je smanjeno seksualno zadovoljstvo izvor pojedinačnih nevolja i problema u vezama”, kaže.

Kako bi bolje razumjeli čemu same žene pripisuju orgazmičke poteškoće, Rowland i njegovi kolege anketirali su 913 žena starijih od 18 godina, uključujući 452 žene koje su prijavile ozbiljnije probleme s postizanjem orgazma prilikom početnog pregleda. Kad su u pitanju žene s težim poteškoćama, njih 45 posto prijavilo je da imaju probleme s orgazmom tijekom čak polovice seksualnih iskustava. Četvrtina žena, odnosno njih 25 posto ima problema s postizanjem orgazma u tri četvrtine seksualnih iskustava, a 30 posto žena tijekom gotovo svih seksualnih iskustava.

Istraživači su prvo oformili nekoliko fokusnih skupina kako bi razvili skup najčešće prijavljenih čimbenika koji na to mogu utjecati, a zatim proveli online istraživanje koje je prikupilo podatke o demografskim obilježjima, podatke o načinu života, statusu odnosa i učestalosti seksualnih odnosa  te njihovoj kvaliteti, kao o podatke o uporabi lijekova, seksualnih tehnika i postizanju orgazma.

Konačno, istraživači su promatrali i razinu nezadovoljstva zbog poteškoća s orgazmom, što nije nužno povezano sa stvarnim poteškoćama jer neke žene to ne smeta, ili iz različitih razloga radije apstiniraju od seksualne aktivnosti. Tri su skupine identificirane za usporedbu: žene koje su imale poteškoće s orgazmom, ali nisu isticale nezadovoljstvo, žene koje su zbog toga bile nezadovoljne i žene koje nisu imale poteškoće s orgazmom.

Istraživači su sve tri skupine žena pitali zašto misle da imaju poteškoće s orgazmom, koristeći 11 kategorija identificiranih tijekom originalne fokusne skupine i razvoja studije, uključujući i kategoriju “Ostalo”, kao posljednju, odnosno 12. kategoriju.

12 razloga zašto

1. Ne zanima me seks s partnerom.

2. Čini se da partner nije zainteresiran za seks sa mnom.

3. Ne uživam u seksu s partnerom.

4. Čini se da moj partner ne uživa u seksu sa mnom.

5. Nisam dovoljno uzbuđena/stimulirana tijekom seksa.

6. Za vrijeme seksa nisam dovoljno vlažna.

7. Osjećam bol i/ili iritaciju tijekom seksa.

8. Nemamo dovoljno vremena za vrijeme seksa.

9. Neugodno mi je, nisam dovoljno samosvjesna zbog svog tijela / izgleda.

10. Osjećam da me lijekovi ili zdravstveno stanje ometaju u postizanju orgazma.

11. Osjećam da mi stres i/ili anksioznost otežavaju postizanje orgazma.

12. Ostalo.

Najčešći razlozi koje su navele žene su stres i anksioznost – njih prijavljuje čak 58 posto žena. Nedostatak uzbuđenja ili stimulacije problem je za gotovo 48 posto žena, a još  40 posto njih žali se na to da su imale premalo vremena.

Zbog negativne slike o svom tijelu, odnosno izgledu, problema ima 28 posto žena, njih 25 osjeća bol tijekom seksualnog odnosa, a  24 posto prijavilo je da tijekom odnosa nisu dovoljno vlažne. Oko 17 posto žena ima problema vezanih uz lijekove, dok su ostali čimbenici prisutni u manje od 10 posto ispitanica.

Pritom valja naglasiti da neki od tih faktora često dolaze zajedno. Na primjer  nedostatak uzbuđenja često je bio povezan sa stresom i tjeskobom, nedovoljno vremena za seks, kao i problemima vezanim uz vlažnost te bolove i iritaciju genitalnog područja tijekom seksa. Žene s negativnom tjelesnom slikom o sebi također su izvijestile o stresu i anksioznosti. Manjak vlažnosti, pomalo neočekivano, bio je povezan s nedostatkom vremena i neugodom u području genitalija.

Kad su žene koje pate zbog toga što ne mogu doživjeti orgazam uspoređene s onima koje se zbog toga ne osjećaju loše, pokazalo se da, one kojima to predstavlja problem, češće pod stresom zbog seksa i češće vjeruju da njihovi partneri ne vole seks s njima. Žene koje su patile više, kad se od njih tražilo da identificiraju najvažniji faktor koji utječe na to da ne doživljavaju orgazam, izabrale su anksioznost i stres. Istodobno, žene koje nisu patile zbog nedostatka orgazma prijavile su manji interes za seks i to da nemaju dovoljno vremena za postizanje orgazma tijekom stvarnih seksualnih susreta.

Mnogi od ovih čimbenika vjerojatno odražavaju kvalitetu odnosa i nedostatak partnerove pažnje. Postoje jednostavni načini za poboljšanje učestalosti i kvalitete orgazma kroz promjene u “tehnici” i specifičnim komunikacijskim strategijama, koje mogu poboljšati ukupno zadovoljstvo partnera odnosom općenito, pa i seksualnim odnosom, kako kaže dr. Brenner.

Mnoge od njih zvuče tek kao podsjećanje na zdrav razum, no loš odnos u kojem nema dovoljno kvalitetne komunikacije, ili se javlja problem depresije, tjeskobe, trauma od ranije te seksualnih i medicinskih poremećaja, često mogu biti prepreka tome da se neke jednostavne stvari počnu primjenjivati u praksi, kako dodaje.

“Seksualnost je još uvijek prožeta tabuom za mnoge ljude usprkos sve otvorenijim i pozitivnijim stavovima. Na osobnoj razini i na razini para, ljudi često izbjegavaju suočavanje s tjeskobom i sramotom oko seksualnih problema, što učvršćuje pesimističke poglede, potvrđuje negativne stavove oko samopouzdanja  i pojačava nisko samopoštovanje, čime se smanjuje vjera u to da se mogu postići pozitivne promjene. Srećom, pružanjem podrške uz poštovanje, partneri mogu jedno drugom pomoći da podignu razinu  samopoštovanja i olakšati im nošenje s tim izazovima”, kaže psihoanalitičar. U nekim slučajevima, na primjer kad su problem lijekovi ili zdravstveno stanje, puno je složenije doći do promjena, dodaje. No, vrlo često postoje zamjenski lijekovi i terapije koje mogu pridonijeti tome da se obnovi užitak u seksualnom životu.

“Čak i skromno poboljšanje seksualnog zadovoljstva tijekom vremena može u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života i vrijedi se posvetiti tome da to postignete”, kaže Brenner. Dodaje kako se pojedinci i parovi u terapiji i samopomoći mogu baviti psihološkim i emocionalnim problemima, riješiti poteškoće u komunikaciji te na taj način izravno raditi na promjenama u intimnom ponašanju kako bi seks za oba partnera bio ugodniji.

“Vraćanje samopoštovanja i samoefikasnosti te vježbanje prilagodljivijeg, aktivnijeg suočavanja s problemima, uz njegovanje realnog optimizma i promjene ponašanja u odnosima, može olakšati temeljne probleme i poboljšati opću kvalitetu odnosa i seksualni užitak. Umjesto postavljanja nerealnih kratkoročnih ciljeva, što dovodi do kroničnog neuspjeha i beznađa, pristupanja izazovima uz ulaganje u suosjećanje za sebe i za druge, te dozu zahvalnosti, radoznalosti i strpljenje, najbolji su put prema dugoročnom uspjehu u odnosu”, zaključuje psihoanalitičar.

IZVOR: 24SATA.HR