Business talk: Sanja Tot o putu od maštanja do poslovne realizacije brenda dnevnika

by | 11 veljače, 2023
nisha dnevnici

Svaki put osobnog razvoja, kao i karijere prate brojni izazovi, a po nepisanom pravilu – što ste uspješniji, odricanja je više. U našem serijalu “Business talk”, koji možete pratiti u tiskanom izdanju, a sada i na portalu, uspješne žene otkrivaju s kojim su se izazovima suočavale da bi došle do današnje pozicije.

Sanja Tot autorica je brenda Nisha koji plijeni pažnju nježnom ljepotom i posebnošću. U Nishi ćete pronaći personalizirane dnevnike, notese, kartice i druge proizvode koji će vas potaknuti na to da posvetite vrijeme sami sebi, svojim mislima i osjećajima. Kroz riječi autorice saznajte kako izgleda put od maštanja do poslovne realizacije i upoznajte Sanju i njezinu Nishu.

Sanja Tot o putu od maštanja do poslovne realizacije brenda dnevnika

Kada ste shvatili da svoju kreativnost želite pretvoriti u posao?

Mogu reći da me kreativnost u jednoj fazi života doslovno spasila i da sam u kreativnom radu pronašla svoje sigurno mjesto koje do tada nisam prepoznavala. Shvatila sam koliko je važno slušati sebe, svoj unutarnji glas, i u dobi od 35 godina, otkrila sam svoju kreativnu crtu. Kreativnost je bila pokretač koji me motivirao da pokrenem vlastiti posao. Po prirodi sam radoznala, imam veliku ljubav prema onome što radim i općenito prema lijepom. Sve je to u meni probudilo želju da drugima prenesem poruku o tome kolika je važnost kreativnosti i kreiranja u životu te koliku moć ima da nam svakodnevicu i život učini ljepšima.

Što je najveći izazov u Vašem poslu?

Volim reći da su me majčinstvo i poduzetništvo izgradili. Poduzetništvo je za mene bio jedan veliki izazov. Kroz posao sam se naučila strpljivosti, upornosti i ustrajnosti. Vjerujem da sam kroz posao najviše rasla. Ako želiš uspješan posao, moraš se stalno educirati i ulagati u sebe i u posao. Kad si mali poduzetnik, na početku radiš sve – od prodaje, do marketinga i PR-a, a moraš biti i dobar menadžer. Najveći izazov bio mi je suočiti se s vlastitim uvjerenjima koja su me sputavala, poput negativnih uvjerenja o novcu, uspjehu i vlastitim ciljevima.

nisha dnevnici

Što je to što Vas uvijek vodi ka tome da budete bolji i usavršavate se?

Na prvome mjestu istaknula bih svakako svoju obitelj, koja mi je najveća motivacija i inspiracija. Osim što motivaciju pronalazim u obitelji, volim s ljudima dijeliti lijepe stvari i trenutke, to je moja unutarnja motivacija. Uvijek se u poslu vodim za tim što mogu dati ovom svijetu. Naravno, svi mi radimo iz osobnih razloga, ali ostaviti trag svojim radom u životima ljudi, podsjetiti ih na to da uživaju u svakodnevnim malim trenucima, to je za mene velika motivacija.

Postoje li trenuci u kojima morate “pomiriti” vlastitu kreativnu viziju i, primjerice, zahtjeve tržišta? Drugim riječima, napraviti kompromis…

Postoje, naravno, ali vrlo sam iskrena prema svojim klijentima. Stoga, kad postoje neki zahtjevi kojima bih primjerice mogla povrijediti nečija autorska prava, objasnim klijentima zašto to ne mogu ispuniti. Uvijek na kraju nađemo odlično rješenje kojim smo zadovoljni i klijent i ja. Moj cilj je zadovoljstvo klijenta, ali i ostaviti onaj svoj prepoznatljivi kreativni pečat u svemu što radim.

Motivira li Vas konkurencija da budete još bolji i na koji način?

Da, definitivno. No mislim da konkurencija u nekom generalnom smislu zapravo ne postoji jer kad vjeruješ u ono što radiš, vjeruješ u sebe i daješ najbolje od sebe, to se na kraju i prepozna, neovisno o tome što to radi netko drugi. U tom smislu, nema konkurencije. Svatko od nas ima svoje mjesto, ima ono nešto posebno za dati na svoj jedinstven i prepoznatljiv način.

nisha dnevnici

Koja je moć pisane riječi?

Pisana riječ pomogla mi je da postanem samosvjesnija i bolja osoba prije svega prema samoj sebi, a kad si dobro sam sa sobom, dobar si i prema drugima. Pisanjem sam riješila neke traume koje su me sputavale u tome da živim slobodno, da postanem svjesna svojih postignuća, uspjeha i potencijala. Ako ne zapišemo neke misli koje nas oblikuju, želje, ciljeve ili neke događaje iz života, vrlo često zaboravimo na njih. Zahvaljujući pisanju, postala sam više fokusirana i disciplinirana, posebno kad se radi o držanju obećanja danih samome sebi, što je po meni temelj uspjeha.

Kad biste morali dati samo jedan savjet mladim kreativcima koji također žele živjeti od svog rada, koji bi to savjet bio?

Mislim da je ključno da budu iskreni prema sebi i donesu odluku žele li imati hobi ili posao. Kad sam krenula, bila sam romantičar i mislila sam da je dovoljno samo jako voljeti to što radiš pa da će se sve posložiti, ali to ne ide tako. Vjerujem da se može dobro živjeti od kreativnog posla i u Hrvatskoj jer danas smo otvoreno tržište zahvaljujući internetskoj trgovini. Moji klijenti nalaze se diljem svijeta, od Njemačke do SAD-a i Japana, jer se moji dnevnici prodaju na internetskoj platformi Etsy. Nema jednostavne formule uspjeha, važno je vjerovati u ono što radiš, biti otvoren za nova znanja i promjene te biti jako strpljiv. Odustajanje nije opcija jer uspjeh preko noći često traje i po deset godina, ali isplati se. Vjerujem da nije bitan samo cilj, bitno je i putovanje i to tko postajemo na tom putu.

nisha dnevnici

Kako u užurbanoj svakodnevici Vi pronalazite vrijeme samo za sebe i svoje misli?

To je za mene postalo dio svakodnevne mentalne higijene. Volim ustajati ranije od svih ukućana i uživati u svojim ritualima. Meditacija, pisanje dnevnika i zahvalnosti moj su svakodnevni ritual. Imam osjećaj kao da se naštimam na dobru frekvenciju i onda mi je puno lakše nositi se sa svakodnevnim izazovima, a izazova ima svaki dan. Vodim se mišlju koju sam jednom čula: “Život nije ono što nam se događa, već kako mi gledamo na to što nam se događa.”

Kad se osjećate tužno ili nemotivirano, postoji li inspirativna poruka koja Vas “podiže”?

Kad se osjećam tako, uvijek mi pomogne popisati sve ono lijepo što imam i što me okružuje te osvijestiti na čemu sve mogu biti zahvalna u svom životu. Zahvalnost je čarobna. Pisanje zahvalnosti alat je koji nas može odmah lansirati među dobre vibracije. Osobni dnevnik postaje sigurno mjesto gdje mogu slobodno iznijeti svoje najintimnije osjećaje. Kad redovito posvetite vrijeme sebi na ovaj način, postanete nekako protočni za sve osjećaje, pa tako i one tužne, i dok pišete, oni samo kroz vas prođu. Nešto kao valovi koji se mogu dići visoko i izgledati zastrašujuće, ali onda samo prođu, nestanu. Misao koja mi uvijek pomaže jest da je svaki dan nova prilika kad možeš promijeniti svoj život i da golema moć leži u nama.

nisha dnevnici

Foto: PR