Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvo okusa i proteina

by | 28 travnja, 2025
Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvom okusa i proteina uz Kotányi Quick & Easy začinske mješavine bez aditiva i konzervansa.

Prije svega, treba zaboraviti na rigorozne dijete, raznorazne napitke ili čarobne tablete. Ništa od toga neće stvarno sto posto pomoći želimo li lijepo oblikovano tijelo i mišiće kojima ćemo se ponositi, a da pritom budemo i ostanemo fit i zdravi. Znamo, društvene mreže prepune su raznih čudotvornih preparata i nevjerojatnih ispovijesti s before & after fotografijama osoba, o tome koliko su im upravo neki pripravci pomogli da postanu isklesani kao Michelangelov David, a da pritom nisu ni prstom mrdnuli (a kamoli vježbali). 

Formula za uspjeh

Ne nasjedajte na razna obećanja i zdravstveno upitne metode. Jednadžba je jednostavna: tjelesna aktivnost + dovoljno sna + pravilna prehrana. Bilo da želimo nabaciti nešto mišićne mase ili ih dodatno ojačati, ove tri stvari su ključne, a moramo znati i da je meso jedan od najbogatijih prirodnih izvora visokokvalitetnih proteina. To ga čini izuzetno važnim za rast i regeneraciju mišićne mase.

Proteini iz mesa sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za sintezu mišića, a dodatni savjet u pripremi praktičnih i brzih obroka gotovih u svega pola sata – koje donosimo u nastavku –  jest korištenje sto posto prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy bez aditiva i konzervansa.

Malo masti, a puno energije

Kad govorimo o mesu, ne mislimo na razne prerađevine poput salama, pašteta i sličnoga, već o konkretnom komadu poput purećih prsa i teletine. Samo 100 grama purećih prsa sadrži otprilike 29 grama proteina, imaju vrlo malo masti, pa su odlična za one koji paze na unos kalorija. Teletina ima oko 20–24 grama proteina na 100 grama, ovisno o dijelu mesa, te puno cinka, niacina, vitamina B-12 i B-6, što posebno odgovara fizički aktivnim osobama.

Što treba jesti

Izbor proteinskih namirnica je raznolik: osim mesa (bez masnoća i kožica), tu su i sve vrste riba i plodova mora, popularni skyr, sirutka, pa čak i neke vrste riža. No ne zaboravite, radi se o procesu, ne o mjesečnom projektu.

Održivost mišića traži redovitu fizičku aktivnost (pa čak i šetnje) i pravilnu, redovitu prehranu. Traži posvećenost. A jednom kad krenete, vidjet ćete da je sve stvar navike. U međuvremenu donosimo dva sjajna recepta s teletinom i puretinom da pokažemo da ih ne morate samo kuhati ili peći na naglo, već ukomponirati neodoljive i ukusne obroke u bojama.

Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvom okusa i proteina uz Kotányi Quick & Easy začinske mješavine bez aditiva i konzervansa.

Recept: Panirani teleći kotleti sa sirom i šunkom

Sastojci (za 4 porcije):

  • 4 teleća otkoštena kotleta, oko 700 g
  • 1,5 žlica Kotányi Quick & Easy začina za kotlete
  • 4 kriške sira
  • 4 šnite kuhane šunke
  • 2 jaja, za paniranje
  • 150 g brašna, za paniranje
  • 150 g krušnih mrvica, za paniranje
  • 1 l ulja (maslinovo, repičino ili kokosovo), za prženje

Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvom okusa i proteina uz Kotányi Quick & Easy začinske mješavine bez aditiva i konzervansa.

Priprema:

  1. Uzmite vrećicu za zamrzavanje pa u nju stavite kotlet i dobro ga istucite da bude što tanji. Ponovite s ostatkom kotleta.
  2. Istanjene kotlete začinite Quick & Easy začinom za kotlete. Uzmite jedan kotlet i na jednu stranu stavite šnitu šunke i krišku sira. Preklopite drugom stranom te po potrebi učvrstite čačkalicama.
  3. Jaja malo posolite te ih vilicom umutite da budu pjenasta. Usujte brašno i krušne mrvice na dva duboka tanjura ili zdjelice. Kotlete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice.
  4. U dubljoj većoj tavi zagrijte ulje, dodajte kotlete i pržite na srednje jakoj temperaturi oko 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite meso u cjedilo kako bi se višak ulja iscijedio te poslužite uz krišku limuna, salatu i prilog po izboru.

Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvom okusa i proteina uz Kotányi Quick & Easy začinske mješavine bez aditiva i konzervansa.

Recept 2: Stir fry s puretinom i povrćem

Sastojci:

Za umak:

  • 60 ml soja umaka
  • 50 ml vode
  • 1 žličica rižinog octa
  • 1 žličica meda
  • 1 žlica gustina

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckajte. Brokulu natrgajte na cvjetiće, a mrkvu narežite na trakice. Puretinu narežite na trakice i začinite.
  2. Zagrijte tavu za wok i dodajte ulje. Ubacite puretinu i pržite je 5 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte luk i pržite još minutu. Ubacite mrkvu, brokulu, češnjak i đumbir te pržite 5 minuta uz povremeno treskanje tave.
  3. Zakuhajte lonac vode i dodajte noodlese. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoje 3 minute ili pripremite prema uputama na pakiranju.
  4. U zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak. U wok tavu dodajte umak i noodlese, dobro promiješajte i maknite sa štednjaka. Poslužite odmah zajedno sa sezamom i mladim lukom.

Dodatne besplatne recepte, osobito one za jela gotova u svega 30 minuta, preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/

Tekst i fotografije: Promo