Bračna savjetnica podijelila načine na koje rješava probleme i rasprave s partnerom

by | 17 kolovoza, 2020

Rasprave i povremena neshvaćanja sastavni su i normalni dijelovi svake veze. Da, čak i ljudi koje smatrate svojevrsnim primjerima kad su u pitanju ljubavni odnosi imaju razmirice.

Ako ne možete pronaći zajednički jezik s partnerom i ako neprestano raspravljate, a ne dolazite ni do kakvih rješenja, možda je jednostavno problem u tome što se ne znate raspravljati. To, naravno, ne znači da zajednički jezik trebate pokušati pronaći s osobom za koju ste sigurni da više jednostavno ne može biti dio vašeg života jer vam se planovi za budućnost i pogledi na svijet apsolutno razlikuju. No postoje i parovi koji jednostavno dođu do točke kada trebaju pomoć i razumijevanja više no ikad. U tom slučaju nemojte odustati i pratite četiri jednostavna savjeta terapeutkinje Tammy Nelson koja se bavi partnerskim odnosima.

Nemojte se povući usred rasprave

Rasprave i svađe užasno su teške i iscrpljujuće za oba sudionika, no to ne znači da od njih treba odustati. Čak i kad osjetite užasnu težinu i napor, nemojte odbijati pričati o problemu jer ga tako nikad nećete riješiti.

Dopustite si pauzu i hlađenje, no nemojte odustajati

Ako dođe do prevelikog pritiska, najbolje je maknuti se, uzeti pauzu i razmisliti o svemu. Prevelik pritisak može dovesti do toga da u afektu jedno drugome kažete nešto što ne mislite te tako povrijedite jedno drugo. Dozvolite si pauzu nakon koje ćete se vratiti raspravi hladne glave.

Nemojte se podsjećati prijašnjih rasprava

Znate li što aktualnu svađu može učiniti još gorom nego što jest? Prisjećanje na prošle svađe i komentiranje loših stvari koje su se dogodile u prošlosti, a koje ste već riješili. Bitno je držati fokus na onome što vas trenutno muči, “vađenje prljavog veša” iz prošlosti i komentiranje stvari koje nemaju veze s trenutačnom temom samo će pogoršati stvari. Nemojte to činiti.

Fokusirajte se na ono dobro

Svađe često nastanu u trenutku, a uzrok može biti sitnica poput neopranog suđa ili neslaganje oko odabira filma. Kad takvi trenuci prerastu u raspravu kojoj nema kraja, pokušajte se sjetiti lijepih stvari. Dr. Nelson kaže kako je kod svađa za vrijeme karantene sama sebe podsjećala da treba biti zahvalna što može biti kraj svog partnera, što su zdravi i što uopće imaju taj luksuz svađanja jer mnogi to nemaju. Na taj način ćete se smiriti i shvatiti da sitnice doista trebaju biti i ostati samo sitnice.

Foto: Luizclas/Pexels