Cvijet povjerenja i mira koji mora naći mjesto u vašem domu ovih blagdana

by | 4 prosinca, 2023
božićna zvijezda

Pred nama je adventsko vrijeme, a mnogi od vas već razmišljaju o ukrašavanju doma i prigodnih dekoracija.

Uz bljeskajuće lampice i tople svijeće, mnogi posebnu pozornost posvećuju božićnoj zvijezdi – prekrasnom cvijetu crvenih listova koji, prema tradiciji, simbolizira dobro raspoloženje i uspjeh.

Božićna zvijezda, ili Euphorbia pulcherrima, jedna je od najomiljenijih biljaka tijekom božićnih blagdana.

Ova biljka podrijetlom je iz Meksika, gdje raste kao višegodišnja biljka, ali u drugim dijelovima svijeta često se uzgaja kao jednogodišnja biljka ili kao sobni ukras tijekom zimskih mjeseci.

Unatoč popularnosti božićne zvijezde u crvenom izdanju, malo ljudi zna da ova biljka dolazi i u različitim bojama te da može uveseljavati prostor svojim cvjetanjem tijekom cijele godine – naravno, uz pravilnu brigu. Radi se o biljci koja zahtijeva pažljiv pristup pa svakako to imajte na umu kad je kupujete.

Božićna zvijezda voli svijetlo, ali treba je smjestiti daleko od izravnog sunčevog svjetla, koje može oštetiti njezine osjetljive listove. To je razlog zbog čega ona mnogima uvene dok je donesu u stanu pa na to itekako pripazite. Idealna temperatura za njezino održavanje je između 15-20 °C.

Ona obično cvjeta tijekom prosinca i siječnja, no trajanje cvatnje može varirati ovisno o uvjetima okoline i vrsti. Nakon što cvjetanje završi, listovi ne moraju nužno odmah otpasti. Ako se pravilno brinete o njoj, biljka može zadržati svoj dekorativni izgled i nakon blagdana.

Također je bitno da redovito pratite vlagu tla.

Ne dopustite da tlo potpuno isuši, ali izbjegavajte i pretjerano zalijevanje jer to može dovesti do truljenja korijena. Biljka također voli povećanu vlažnost zraka pa je dobro povremeno je prskati mlakom vodom.

Pročitajte: Sobna biljka koja podsjeća na tropska mjesta i idealna je za početnike 

božićna zvijezda

Da potaknete novi rast i cvjetanje sljedeće godine, nakon što prođe razdoblje cvatnje, možete skratiti stabljike na nekoliko centimetara iznad tla.

Božićna zvijezda najbolje uspijeva unutar kuće, daleko od propuha i naglih promjena temperature, a toliko je prekrasna da će se odlično uklopiti u blagdansku dekoraciju.

Ovaj cvijet jedan je od najprepoznatljivih i klasičnih simbola božićnih blagdana, a njegova svijetla crvena ili ružičasta boja simbolizira radost, ljubav i toplinu te nadu i mir.

božićna zvijezda

Pročitajte: Za one koji nemaju “zeleni“ prst: 5 prekrasnih biljka koje uspješno rastu u vazi s vodom 

Foto: Anna Ostanina, pundapanda iStock/Getty Images Plus via Getty Images