Borovnice su prava supernamirnica! Evo zašto se moraju naći na jelovniku

by | 3 lipnja, 2020

Neki ih vole same, drugi s njima pripremaju palačinke i kolače, a trećima su dodatak za ukusan smoothie. Riječ je, pogađate, o borovnicama. Ovo čudesno voće ima brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje, a sve do kraja ljeta moći će se pronaći svježe na tržnicama diljem Hrvatske. Pravi ljubitelji ove supernamirnice opskrbit će se većim količinama i smrznuti ih kako bi u tom bobičastom voću mogli uživati tijekom cijele godine.

U 100 g borovnica, energetske vrijednosti 54 kcal, nalazi se oko 84 g vode, 14,5 g ugljikohidrata, 0,75 g bjelančevina i 0,33 g masti. U borovnicama se također nalazi i oko 2,4 g vlakana te izrazito velike količine vitamina C. Borovnice su i dobar izvor minerala jer sadrže velike količine kalija, kalcija i fosfora.

Borovnice s razlogom nose laskavu titulu supernamirnice zbog svojih ljekovitih svojstava. Ponekad se kaže da o ljekovitosti plodova borovnica svjedoči njihova plava boja koju duguju antioksidansu antocijanu.

Poznato je da namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik od pojave raka te rizik obolijevanja od srčanih i bolesti krvožilnog sustava.

Borovnice potiču cirkulaciju i širenje krvnih žila, mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa te poboljšati koncentraciju i obradu informacija.

Vitamin C također ima snažno antioksidativno djelovanje. Izravno utječe na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma usta, ždrijela, želuca, debelog crijeva i pluća. Ublažava nepoželjne simptome prehlade te astme.

Borovnice djeluju i antibakterijski te imaju moć pročišćavanja urinarnog trakta, ali i moć povećanja njegove otpornosti na infekcije. Neki smatraju da, zahvaljujući antocijanu, mogu pomoći u uklanjanju bakterije E. coli.

Osim što borovnice poboljšavaju vid, mogu prevenirati pojavu bolesti očiju do kojih dolazi prilikom starenja.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash