Kad bolove u leđima morate shvatiti ozbiljno?

by | 11 veljače, 2020

Bol u leđima nije samo neugodna pojava nego vas može i potpuno onesposobiti na neko vrijeme. Iako takve bolove mnogi ignoriraju u nadi da će proći sami od sebe, ovo su znakovi da ih trebate shvatiti ozbiljno:

Radite posao na kojem osam sati dnevno sjedite?

“Bol u gornjem dijelu leđa najčešće je posljedica lošeg držanja”, kaže Irene Tien, liječnica hitne pomoći u Newtonu.

Sjedenje i dugotrajan rad na računalu “skraćuje mišiće prsnog koša i povlači mišiće u gornjem dijelu leđa. Mnogi ljudi zato dobivaju grč u mišićima između lopatica”, objašnjava ona.

Bolove može uzrokovati i stres

Kaliq Chang, liječnik iz Atlantic Spine Centera u New Jerseyju, tvrdi da bolove u leđima može uzrokovati stres, baš kao i (pre)naporne vježbe, ali i spavanje u nepravilnom položaju.

Što možete učiniti?

“Tipična epizoda mišićnog naprezanja obično traje svega nekoliko dana”, objašnjava dr. Chang koji predlaže odmaranje, hlađenje bolnog mjesta te uzimanje protuupalnih lijekova poput ibuprofena.

Kada trebate otići liječniku?

“Ako bol traje dulje od nekoliko dana ili zahtijeva redovito uzimanje lijekova protiv bolova, trebali biste potražiti liječnički savjet”, kaže dr. Leda Ghannad, docentica za ortopedsku kirurgiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu.

Također, ako vas bolovi ograničavaju u svakodnevnom životu, potražite liječničku pomoć.

Bol koja ne prestaje

Isprobali ste brojne kućne pripravke i tretmane, promijenili madrac i išli na masaže, ali bolovi ne prestaju? Ako su bolovi u gornjem dijelu leđa uporni, vrlo rijetko to može biti čak i znak plućnog tumora. The American Cancer Society ističe da napredni karcinom pluća može pogoršati bolove u kostima. Gubitak kilograma, bol u prsima i slabost su također znakovi raka pluća.

Sudjelovali ste u prometnoj nesreći

“Snažni trzaj glave unatrag i prema naprijed može uzrokovati upale mišića i ligamenata u vratu i gornjem dijelu leđa”, objašnjava dr. Chang. Obratite se svom liječniku ako sumnjate na takve ozljede, osobito ako imate druge simptome poput umora, vrtoglavice i bolova u vratu.

Osjećate i bol u boku

Svatko tko je imao bubrežni kamenac zna da je on prilično mučan i da može uzrokovati bol u gornjem dijelu leđa, kako ističe dr. Ghannad. Nije malo vjerojatno da je ovo jedini simptom bubrežnog kamena koji ćete primijetiti. Zato, ako su bolovi uporni, otiđite liječniku.

Osjećate i bolove u prsima

Drhtavost ili slabost u rukama mogu biti znak moždanog udara, a popratni simptomi su ponekad i bolovi u leđima, kao i bolovi u prsima.

Ako uz bolove u leđima osjećate i slabost u nogama, nedostaje vam daha ili ne možete dovoljno udahnuti, imate groznicu ili vam se bolovi pojačavaju dok se krećete – sve to su alarmi da potražite savjet liječnika.

Foto: Ike louie Natividad / Pexels

IZVOR: INDEX.HR