Bol bubrežnog kamenca može se umanjiti pravilnom prehranom

by | 17 ožujka, 2020

Bol koju izaziva bubrežni kamenac mnogi navode kao najgoru koju su ikada osjetili, što je razlog više za prevenciju. Iako prehrana ne jamči stopostotnu zaštitu, svakako umanjuje rizik od ove bolesti, a nutricionisti imaju nekoliko savjeta koji mogu biti korisni.

Za početak, kako nastaje bubrežni kamenac?

Uzrok su spojevi koji se inače nalaze u urinu. U stanju su obraditi kristale, koji se, zatim, spajaju u grudice veličine zrna pijeska ili šljunka. Sitniji kamenčići mogu biti neprimjetno izbačeni, ali problem predstavljaju veći komadi koji se kreću urinarnim traktom.

U većini slučajeva, usprkos jakoj boli, kamenac se izbacuje iz organizma bez nanošenja značajne štete i to uz primjenu prepisanih lijekova koji pomažu proces izbacivanja kamenca. Ipak, moguće su i rijetke komplikacije koje iziskuju kiruršku intervenciju.

Koje osobe su najpodložnije ovom problemu?

Svaka 10. osoba se u jednom trenutku tijekom svog života nosi s ovim problemom. Muškarci su dvostruko podložniji nego žene. Bubrežni kamenac se obično javlja kod osoba starijih od 30 godina, ali nije nemoguće da se javi i kod mlađih. Tko je jednom bolovao od bubrežnog kamenca, ima veći rizik od ponovne pojave.

Riječ je o pojavi koja je često nasljedna, što znači da postoji veća vjerojatnost pojave bubrežnog kamenca ako su vaši roditelji, brat ili sestra i sami imali taj problem. Osim genetske predispozicije, pojedine navike u prehrani mogu doprinijeti pojavi bubrežnog kamenca.

Kako možemo preduhitriti bubrežni kamenac?

Nutricionisti preporučuju veći unos vode jer se tako bubrezi ispiru od spojeva koji prijete prerasti u grumene. Također, previše soli prijeti da se nakupi u urinu, pa je preporučljivo ograničiti unos ove namirnice.

Redovan unos voća i povrća nije naodmet, jer podiže razinu pH vrijednosti urina, što dalje doprinosi prevenciji bubrežnog kamenca. S druge strane, bjelančevine je najbolje umjereno unositi jer one smanjuju razinu pH vrijednosti urina. Dobra vijest je to što su mnoge biljke izuzetno zdrav izvor proteina: leće, orašasti plodovi, mahunarke itd.

Jedan od osnovnih faktora rizika je niska razina kalcija u organizmu. Ova činjenica na prvi pogled možda zvuči iznenađujuće, jer je i sam bubrežni kamenac bogat kalcijem. Zapravo, povišenim unosom kalcija se smanjuje mogućnost da on završi u urinu, a najbolji izvor kalcija su mliječni proizvodi, zeleno povrće, tofu sir i konzervirana riba, kako piše Scientific American.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR