Kako uništavamo kosu bojenjem kod kuće i što napraviti da to spriječimo?

Kućno bojanje bolje je preskočiti

by | 22 studenoga, 2021

Jasno nam je da smo u prošlogodišnjem lockdownu često posezali za kućnim rješenjima kad je u pitanju bojenje i šišanje kose, a frizerski saloni nisu radili. No od trenutka kad su počeli raditi, vrijeme je da se ostavimo posla koji s razlogom inače ne radimo i prepustimo se profesionalcima.

Koliko god da vam se činilo da možda ne napravite loš posao, boje za kosu koje kupujete u drogerijama potpuno su različite od profesionalnih boja koje se koriste u salonima i postoji velika šansa da ćete oštetiti kosu. Zato doista, velike promjene poput bojenja kose ipak ostavite profesionalcima ili biste mogli dobiti rezultat koji će zahtijevati još više odlazaka u salon iako ste u startu htjeli uštedjeti. U nastavku vam donosimo još nekoliko razloga zbog kojih ćete pustiti boju iz svojih ruku i zaputiti se u frizerski salon ili ćete barem znati što očekivati od kućnog bojenja. A ako baš inzistirate na bojanju kose kod kuće, pročitajte savjete za bojanje ili šišanje kod kuće koje smo vam pripremili u suradnji s cijenjenom hair stilisticom.

Očekujete rezultat koji će biti identičan fotografiji s kutije 

Fotografije na kutijama boja za kosu mogu biti zavaravajuće. Umjesto da samo pogledate fotografiju, pogledajte uzorke boja, opise i očekivani rezultat s obzirom na vašu trenutačnu boju i pigment koji imate. Tako se nećete razočarati kada shvatite da vaša boja ne nalikuje onoj koju je imala djevojka s fotografije.

Ne čitate upute na ambalaži 

Upute su tu s razlogom. U njima ćete, između ostalog, doznati kako provjeriti jeste li možda alergični na boju i druge korisne savjete poput onoga trebate li boju nanijeti na suhu ili vlažnu kosu. Obavite pripremu i slijedite upute prije nego što se bacite na bojenje kako kasnije ne biste žalili.

Pročitajte: Zbog ovog ponovno popularnog proizvoda može vam prekomjerno ispadati kosa

Ne štitite kosu

Bojenje kose sjajan je način da isprobate neki novi trend ili osvježite izgled, ali ono znači i potencijalna oštećenja. Zato je bitno da obojenu kosu njegujete na pravilan način. Nahranite je hranjivim, hidratantnim maskama kako bi ostala meka, sjajna i zdrava, redovito je perite šamponima koji su za nju namijenjeni te je šišajte kad je to potrebno.

Obojite sve što možete

Bojenje kose kod kuće često je sinonim za nered. Srećom, to ne mora biti tako. Rub kose i uši namažite primjerice vazelinom kako boja ne bi ostala na vašoj koži. Ako na nekim dijelovima ipak ostanu mrlje od boje, pokušajte ih skinuti sapunom i vodom. Također, za bojenje kose pripremite i stari ručnik i nikako nemojte nositi odjeću za koju ne želite da završi mrljama od boje.

Pročitajte: 8 razloga zašto vam ispada kosa, koliko su ozbiljni i što učiniti

Zanemarujete oštećenja na kosi

Prije bojenja kose zapitajte se koliko je ona oštećena i hoće li se moći nositi sa sastojcima koji će joj promijeniti boju. Oštećena kosa, naime, često je vrlo porozna i apsorbira više boje. To se možda ne čini kao velik problem, ali previše boje nanijet će joj još veću štetu. U slučaju da imate jako oštećenu kosu, možda je ipak bolje pričekati odlazak frizeru.

Ne tražite pomoć

Nemojte se bojati nazvati svoju frizerku i zamoliti da vam da savjet što činiti i koju boju odabrati ako već morate obaviti bojenje kod kuće. Između ostalog, ona dobro poznaje vašu kosu pa će vam moći dati najbolji savjet. Tako će situaciju olakšati i sebi jer jednom kad se opet vratite u njezin salon, neće morati popravljati štetu prije bilo čega drugoga.

Foto: simonapilolla via Getty Images