Bobičasto voće: Savršeno osvježenje za ljetne dane

by | 12 srpnja, 2013

Bobičasto voće ima nisku kalorijsku vrijednost, te je bogato antioksidansima koji neutraliziraju oštećenja stanica. Osim toga, smanjuje simptome Alzheimerove bolesti te smanjuje rizik od oboljenja od raka.

Kada temperature rastu, najviše nam odgovara lagana, osvježavajuća hrana. S obzirom na to da je trenutno sezona bobičastog voća, ne propustite uživanje u ovim ukusnim nutritivnim plodovima.

Kupine

U usporedbi s drugim voćem, kupine sadrže puno vlakana – jedna šalica kupina ima sedam grama vlakana (preporučena dnevna količina je od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže još željezo, kalcij i vitamin A.

Borovnice

Borovnice predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, posebno kalcija, fosfora, željeza i vitamina C. Poboljšavaju krvu sliku, a preporučuju se i u prevenciji raznih bolesti kao što su bolesti srca, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i slično.

Maline

Maline nam daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju i jak antioksidativan učinak. Sadrže folnu kiselinu, kalcij i magnezij, a bogate su i celuloznim vlaknima (7 g/ 100 g). Ovo voće odlično je i protiv konstipacije. Dobra stvar je to što u malinama možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrijednost, najvećim dijelom sadrže vodu, ugljikohidrate i proteine.

Ribiz

Ribiz je također bogat vitaminom C, željezom, ali i taninom te je idealan za osobe koje pate od anemije. Ovo voće dobar je antioksidans i bogat izvor vitamina K. Poboljšava funkcionalnost srčanožilnog sustava i dobro je za zdravlje kostiju.

Jagode

Bogate su vitaminima C i B6, a jedna šalica jagoda sadrži svega 49 kalorija. Odlična su namirnica za mršavljenje jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Tekst: Life Content
Izvor: tportal.hr