Biljni vs. mesni burger: Što je zdravije?

by | 29 lipnja, 2020

Amerikanci u prosjeku pojedu 50 milijardi hamburgera. To podrazumijeva puno mesa, a sve su popularnije i veganske alternative. Zato ne čudi što se mnogi pitaju koja je opcija zdravija.

Što je biljno meso?

Biljno meso smatra se prerađenom hranom, ona često sadrži veliku količinu sastojaka kako bi se poboljšao okus. Iako se sve prerađene namirnice ne proizvode na isti način, istraživanje sugerira da prehrana bogata prerađenom hranom može rezultirati većim unosom kalorija i povećanjem tjelesne težine u usporedbi s prehranom s puno cjelovitih namirnica.

Prerađena hrana problematična je i iz drugih razloga, osobito zbog količine natrija. Previše natrija u prehrani može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, poput bolesti srca i moždanog udara. Prema centrima za kontrolu bolesti, većina natrija u našoj prehrani dolazi iz prerađene hrane i obroka u restoranu.

Ipak, biljno meso može biti prikladan način zamjene ili smanjenja unosa mesa, posebno ako je dio prehrane bogate povrćem i voćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima.

No je li vegansko “meso” bolje za vaše zdravlje?

Velika privlačnost pri odabiru ovakvih namirnica je percepcija da su zdravije od konzumiranja mesa, ali je li to istina, ovisi o ukupnoj prehrani. Na primjer, ako birate između burgera i biljnih opcija koje se nude u lancima brze hrane, obje opcije imaju sličnu količinu kalorija, zasićenih masti i natrija, kako piše Today.

Drugim riječima, nijedna opcija nije zdrava ako je svakodnevno konzumirate.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash