Bijela torta

by | 15 lipnja, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 200 g sjeckanih oraha
  • 7 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 100 g grožđica
  • 100 g marmelade od šipka

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 300 g mascarpone sira
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 10 g želatine u prahu

Za ukrašavanje:

  • 4 dl slatkog vrhnja
  • čokoladne mrvice

Priprema:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano miješanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti sjeckane orahe i grožđice. Potom nanijeti šaum od bjelanjaka i poravnati. Sušiti u odškrinutoj pećnici na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.

Krema:

1. Pomiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svijetla krema. Zatim kremu kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaka dodati mascarpone sir, slatko vrhnje i želatinu, pa polako promiješati.

Završni postupak:

1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje staviti pripremljenu kremu. Ostaviti u hladnjaku da se stegne te je izvaditi iz kalupa.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.

Izvor: Dobra hrana