Berlin će dopustiti ženama kupanje u toplesu na gradskim bazenima

by | 10 ožujka, 2023
berlin žene u toplesu na bazenu

Žene u Berlinu uskoro će moći ići u toplesu na gradske javne bazene, kao i muškarci, priopćila je vlada pokrajine Berlin.

Nova pravila kupanja koja svima dopuštaju plivanje bez pokrivanja torza uslijedila su nakon žalbe na diskriminaciju žene kojoj nije dopušteno ići u toplesu na bazen u glavnome gradu. Žena, čiji identitet nije otkriven, obratila se senatskom uredu pravobranitelja za jednak tretman tražeći da žene, kao i muškarci, mogu plivati u toplesu, objavio je berlinski Senat za pravdu, raznolikost i antidiskriminaciju u pisanom priopćenju.

Vlasti su se složile da su bile žrtve diskriminacije i kako svi posjetitelji berlinskih bazena sada imaju pravo ići u toplesu.

Odluku će pozdraviti oni koji se zalažu za ono što je poznato kao Freikörperkultur – kultura slobodnog tijela. Posjetitelji u Njemačkoj često su iznenađeni – a ponekad i potpuno zbunjeni – prizorom golih Nijemaca koji se brćkaju u jezerima, hrču u njezinim parkovima ili se znoje u saunama. A sad je Berliner Bäderbetriebe (BBB), koji upravlja javnim gradskim bazenima, odlučio promijeniti svoja pravila o odijevanju, ali ipak još uvijek se inzistira na tome da kupaći kostim mora pokrivati ​​genitalije. 

Ovo je zemlja koja golotinju u javnosti u nekim okruženjima smatra prikladnom i zdravom.

Pitanje je li i u kojoj je mjeri to dopušteno na gradskim bazenima mučilo je mnoge lokalne vlasti. Važno je spomenuti da se ova nova odluka odnosi na sve posjetitelje, bez obzira na njihov spol. 

Pročitajte: Hoće li Facebook i Instagram ukinuti zabranu objavljivanja golih grudi?

Foto: curtoicurto iStock/Getty Images Plus via Getty Images