Jedan europski grad proglašen je najboljim za život, a udaljen je nekoliko sati od Zagreba

by | 13 rujna, 2022
Beč Austrija
Novi pokazatelji najboljih gradova na svijetu prikazuju svijet koji se oporavlja od pandemije. Prema ocjeni EIU-a (Economist Intelligence Unit), Beč je proglašen najboljim svjetskim gradom za život i to je prvi put da je od početka pandemije ovaj visokorangirani grad zauzeo prvo mjesto nakon što je bio na vrhu popisa 2018. i 2019. godine.
Economist Intelligence Unit (EIU) svake godine ocjenjuje 172 grada u pet kategorija: stabilnost, zdravstvo, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura. Godišnjim indeksom svjetskih gradova u kojima je najprikladnije za život dominiraju Europa i Kanada. Svijet koji se oporavlja nakon pandemije sada je politički stabilan, s niskim stupnjem kriminala, obiljem mogućnosti za kulturu i zabavu, a upravo takav je Beč. Uz dobru zdravstvenu skrb te dobru infrastrukturu, ovaj grad postavljen je na vrh liste svjetskih gradova u kojima se najlakše živi – piše positive.news.
“Slika koja se pojavljuje uglavnom je pozitivna. Usred postupnog — i stalnog — pomaka statusa virusa COVID-19 iz pandemije u endemiju i porasta globalnih stopa cijepljenja, globalna prosječna ocjena sposobnosti života ponovno se povećala. Iako se pandemija povukla, pojavila se nova prijetnja životnoj sposobnosti kad je Rusija napala Ukrajinu usred razdoblja našeg istraživanja. Bili smo prisiljeni prekinuti našu anketu za Kijev, isključivši glavni grad Ukrajine iz našeg rangiranja”, istaknuto je.
EIU ne uzima u obzir troškove života pri sastavljanju indeksa, što, naravno utječe na sposobnost ljudi da žive udobno. Organizacija za to ima zasebno rangiranje, a to je godišnje izvješće o troškovima života u svijetu. Njegovo najnovije izdanje identificiralo je Tel Aviv u Izraelu kao najskuplji grad na svijetu, a slijede ga Pariz i Singapur — niti jedan od njih nije uvršten na ljestvici od 10 najboljih za život.
Nakon Beča slijede Kopenhagen, Zürich, Calgary, Vancouver i Ženeva. Ostali gradovi koji su među prvih deset su Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka i Melbourne.

Najbolji gradovi za život, prema EIU:

1. Beč, Austrija
2. Kopenhagen, Danska
3. Zürich, Švicarska
4. Calgary, Kanada
5. Vancouver, Kanada
6. Ženeva, Švicarska
7. Frankfurt, Njemačka
8. Toronto, Kanada
9. Amsterdam, Nizozemska
10. Osaka, Japan
11. Melbourne, Australija
Copenhagen Danska
Foto: Pexels, Vladislav Zolotov iStock/Getty Images Plus via Getty Images