BEBE ROĐENE U KOLOVOZU su posebne, a evo i zašto

by | 6 kolovoza, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Vrhunac je ljeta, a mnoge trudnice željno iščekuju dan kada će roditi, posebno ako im je termin porođaja u kolovozu. Iako trudnice teško podnose visoke temperature, dobra je vijest da imaju razloga za veselje jer su bebe rođene u kolovozu jedinstvene iz nekoliko razloga.

1. Bit će velike pri porođaju

Statistički gledano, bebe rođene ljeti imaju veću porođajnu težinu od onih koje se rađaju tijekom ostalih godišnjih doba. Veća porođajna težina kratkoročno i dugoročno se povezuje s dobrim zdravljem djeteta.

2. Bit će visoke u odrasloj dobi

Istraživanje je pokazalo da su ljetne bebe više u odrasloj dobi. Znanstvenici to povezuju s činjenicom da su trudnice ljeti više izložene suncu pa i bebe dobivaju više vitamina D.

3. Manja je vjerojatnost da će imati bipolarni poremećaj

Djeca i odrasli rođeni u kolovozu i rujnu rijetko imaju bipolarni poremećaj, pokazalo je istraživanje objavljeno 2012. u časopisu “PLOS One”. Znanstvenici nagađaju kako bi i to mogla biti posljedica veće količine vitamina D u trudnoći, ali još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći zbog čega bebe rođene u kolovozu i rujnu u malom postotku kasnije boluju od ove bolesti.

4. Sretne su

Istraživanje iz 2005. kaže kako se ljudi rođeni između ožujka i kolovoza smatraju sretnijima od onih rođenih između rujna i veljače. Samo 44,9 posto rođenih u jesen ili zimu kaže da je sretno, dok 47,9 posto proljetnih i ljetnih beba smatra da je sreća na njihovoj strani.

5. Pozitivnije su

Bebe rođene u proljetnim i ljetnim mjesecima, u skladu s vremenskim prilikama, često imaju toplu narav i pozitivan stav.

IZVOR: INDEX.HR