Marina je pokrenula zajednicu koja umrežava žene poduzetnice, pruža im podršku i povezivanje

by | 30 travnja, 2022
marina biljak

Biti samostalna poduzetnica u Hrvatskoj nije nimalo lako. A to su, vjerujemo, na svojoj koži isprobale baš sve žene koje su se upustile u ovu, sasvim drukčiju avanturu. Poduzetništvo samo po sebi nosi puno izazova, strahova, novih stvari, ali kad na tom putu imate nekoga tko prolazi isto, ili barem slično – sve je lakše. Upravo s tom svrhom Marina Biljak, poduzetnica s desetogodišnjim iskustvom, osnovala je Be your own boss Facebook grupu s ciljem da se okupe žene i da si na  jednom mjestu daju međusobnu podršku. Ovo je mjesto gdje se one povezuju, dijele talente, razmišljanja, strahove, planove. Iz te ideje nastala je i web-stranica istog naziva, pokrenute su brojne radionice, mentorski programi, konzultacije. I sve to svakodnevno raste jer odaziv žena je sve veći – na ovom mjestu nailaze na razumijevanje i potporu, a to je nešto neprocjenjivo svakoj osobi koja prolazi bilo kakav poslovni put!

Popričali smo s Marinom, evo što nam je otkrila:

Pročitajte: S kakvim se izazovima susreću žene u poslovnom svijetu?

Kako je krenula cijela ideja o projektu Be Your Own Boss?

Be your own boss grupa nastala je prije neke dvije godine, taman u vrijeme pandemije, kao nekakva želja da ženama približim freelancing i na koje načine mi možemo biti “same svoje šefice”. Od te neke osnovne ideje izrodilo se toliko toga i grupa je prirodno otišla u smjeru u kojem nikad nisam zamišljala da će otići. Sad je to grupa u kojoj se okupljaju žene poduzetnice koje su u poslu već godinama, ali i one koje su tek početnice i još nisu sigurne u kojem smjeru bi trebale ići. Već od prvog besplatnog mentorskog programa vidjela se velika potreba za podrškom i međusobnim povezivanjem bez obzira na to u kojem se poslovnom stadiju trenutačno nalazimo. Danas se grupa bliži velikoj brojci od 5000 članova!

Što je točno cilj grupe, kako pomaže poduzetnicama?

Cilj grupe je međusobna podrška i povezivanje žena poduzetnica. Velik broj žena poduzetnica ne nalazi razumijevanje u svojoj okolini i osjećaju veliku potrebu povezati se sa ženama koje prolaze isto što i one. I sama sam to osjetila na svojoj koži s komentarima poput: “Nije pravi posao ako se ne moraš lijepo srediti i izaći iz kuće”. Srećom, pandemija je donijela i nešto dobro u tom smislu, a to je da su ljudi shvatili kako rad od doma i nije tako loš, kao i da je to i dalje “pravi posao”. U grupi također svaki tjedan imamo besplatne radionice ili FB liveove u kojima mogu čuti o svemu i svačemo – od prodaje pa do mindseta. Puno znači takva podrška, pogotovo kad je besplatna!

Pročitajte: Pitali ste Ljiljanu: “Pokrenula sam privatni posao i imam napadaje panike zbog količine posla i egzistencije”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina Biljak (@marina.biljak)

Grupa je u punom porastu pa su tako održani već brojni mentorski programi, radionice, konzultacije, projekti… Što je dalje u planu?

Iza nas je već pet besplatnih mentorskih programa. U prošlom krugu bilo je preko 30 mentora i čak 500 žena se prijavilo. Svaka od njih dobila je bar nešto, ako ne mentora onda makar besplatne konzultacije. Nekad nam je i to sasvim dovoljno da bi dobile nekakvu jasnoću oko sljedećih koraka. Nadam se i šestom krugu mentorskog programa koji bi krenuo na jesen, a u pripremi su i neki drugi projekti. Ne smijem zaboraviti spomenuti ni projekte koji su još uvijek aktualni, a to su Business Besties, Accountability partneri i Peer Mastermind. Sva tri programa su besplatna, a cilj im je povezati žene. Za sve programe može se prijaviti putem naše web-stranice, koja je isto pokrenuta prošle godine kao mjesto na kojem će pisati upravo žene poduzetnice.

Ovaj pothvat zapravo okružuje žene koje prolaze iste stvari tijekom svog poslovnog puta. Kakve su reakcije žena poduzetnica?

Mislim da već brojka od gotovo 5000 članica govori sama za sebe. Žene su oduševljene svakim novim programom, rado se prijavljuju, sudjeluju na Zoom druženjima… Isto tako, često dobijem poruke od žena koje su se povezale preko nekog od naših programa i već krenule u zajedničku suradnju – takve priče su mi najdraže!

Pročitajte: Povratak na posao nakon odmora: Kako biti ponovno produktivan?

Foto: Privatna arhiva