Bavarske pletenice

by | 16 travnja, 2013

Sastojci:

  • 900 g glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl ulja
  • 5 dl mlake vode
  • 1 žlica soli
  • 3 žlice sode bikarbone
  • sezam, mak

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati 2 dl mlake vode, žličicu brašna, šećer i svjež kvasac. Dobro izmiješati da ne bude grudica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac i ulje te dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati mješavinu preostalog brašna i soli pa mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Zamiješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Od nadošlog tijesta prema uputama sa slike oblikovati pletenice. Pletenice ostaviti nakratko da nadođu.
4. U većoj zdjeli pomiješati vodu sa sodom bikarbonom i kuhati dok ne proključa. Zatim u nju spuštati nadošle pletenice (dvije po dvije) i kuhati ih 30 sekundi s jedne i 30 sekundi s druge strane. Vaditi ih rešetkastom žlicom i spuštati na pleh koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
5. Pletenice posipati sezamom ili makom i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana