Otkrijte koje sve pozitivne učinke na zdravlje ima batat

by | 22 lipnja, 2020

Batat je sladak krumpir pun škroba te je posljednjih godina postao jako popularan kao ukusan prilog. Osim što je odlična zamjena za običan krumpir, odgovara uz gotovo sva jela, ali je dobar i za zdravlje, kako pišu 24sata. Dolaze u raznim veličinama i bojama, a u sebi sadrže vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna. Uz to imaju i mnogobrojne pozitivne učinke na zdravlje.

Konzumacijom 230 grama slatkog krumpira osiguravamo unos gotovo polovice preporučenog dnevnog unosa vitamina C te čak 400 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Oba vitamina važna su za potporu u imunološkom sustavu, što je posebno važno tijekom sezona gripe i prehlade. Također, vitamin A ključan je za održavanje zdrave kože, vida i pravilno funkcioniranje organa.

Jedna porcija batata daje nam trećinu dnevne potrebe za manganom, mineralom koji je pomaže kod izgradnje kolagena te pomaže zdravlju kože i kostiju. Iz slatkog krumpira također ćete dobiti između 15 i 30 posto vitamina i minerala koji podržavaju energiju, uključujući kalij i vitamin B6.

Vitamini A i C djeluju kao snažni antioksidansi koji štite stanice od starenja i bolesti. Za još snažniju učinak antioksidansa, izaberite ljubičasti slatki krumpir. Pigment koji im daje boju ima snažnija antioksidanska svojstva.

Upale koje ne kontroliramo povećavaju rizik od gotovo svake kronične bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. Prirodni protuupalni spojevi u slatkom krumpiru smanjuju upalu na staničnoj razini.

Većina ljudi smatra da slatki krumpir u sebi sadrži preveliku količinu škrobi, ali zbog visokog udjela vlakna u njima, škrob sporo sagorijeva, odnosno neće povećati razinu šećera u krvi. Oko 230 grama pečenog batata daje nam 6 grama vlakana, što je više od četvrtine preporučenog dnevnog minimuma.

Oko 230 grama slatkog krumpira pečenog s korom daje nam oko 950 mg kalija. Dvostruko više nego što se dobije iz banane. Kalij je zadužen za izbacivanje natrija i tekućina iz tijela, što onda snižava krvni tlak i smanjuje pritisak na srce. Također pomaže u regulaciji srčanog ritma i kontrakciji mišića.

Oko 12 posto škrobi u slatkom krumpiru je otporan škrob, tvar slična vlaknima koje tijelo ne može probaviti. Jedno istraživanje pokazalo je da zamjena samo 5,4 posto ukupnog unosa ugljikohidrata otpornim škrobom, rezultira u 20 do 30 posto većem sagorijevanju masti nakon obroka.

IZVOR: VECERNJI.HR