Balon kocke

by | 31 kolovoza, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica brašna

Za kremu:

  • 7,5 dl mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 5 žlica šećera
  • 5 žumanjaka
  • 250 g margarina
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera

Za sirup:

  • 1,5 dl vode
  • 125 g šećera

Za šaum:

  • 15 žlica šećera
  • 5 bjelanjaka

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke ulupati u čvrst snijeg, te postepeno dodavati šećer i ocat muteći cijelo vrijeme.
2. U snijeg od bjelanjaka dodati žlicu brašna i polako promiješati. Pripremljenu smjesu uliti u pravokutni pleh obložen papirom za pečenje pa u zagrijanoj pećnici peći 30 minuta na 180 °C.

Sirup:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati šećer i vodu pa kuhati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko biskvita.

Krema:

1. U jednoj trećini mlijeka razmutiti brašno, šećer i žumanjke. Ostatak mlijeka staviti da proključa, a zatim dodati razmućenu smjesu i kuhati miješajući cijelo vrijeme dok se ne zgusne.
2. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa ga pomiješati s ohlađenom smjesom i dobro izmiješati.

Šaum:

1. Šećer ušpinati s malo vode kako bi se dobio gust sirup, a bjelanjke umutiti u čvrst snijeg.
2. U snijeg od bjelanjaka postepeno dodavati pripremljen sirup miksajući cijelo vrijeme dok se ne dobije čvrst šaum.

Završni postupak:

1. Natopljeni biskvit premazati ohlađenom kremom, te nanijeti šaum od bjelanjaka. Gotov kolač narezati na kocke.

Izvor: Dobra hrana