Tri vrste balkonskog cvijeća koje će cvjetati sve do jeseni

by | 15 travnja, 2024
balkonsko cvijeće za proljeće

Koje cvijeće odabrati za balkone ovog proljeća – pitanje je koje, vjerujemo, muči mnoge. Upravo sada vrijeme je da odlučite što posaditi na svom vrtu, u dvorištu, ali i na balkonu na kojem provodite svoje slobodno vrijeme. Jer činjenica je da ništa neće izgledati ljepše od prekrasnog cvijeća šarenih i veselih boja koje će svaki boravak učiniti još ugodnijim. Ipak, takve aktivnosti iziskuju i brigu, a to ponajprije znači redovito zalijevanje. Na to mnogi zbog svojih svakodevnih obveza jednostavno zaborave.

Prije nego što krenete u sâm pothvat kupovanja, ali i sađenja svog novog cvijeća, dobro se raspitajte koje vam odgovara. To znači da najprije morate znati na kojoj strani ćete ga držati – južna strana uvijek je bogatija suncem, a sjeverna hladom. Prema tome birajte i svoje cvijeće za balkon kako bi vam ono u konačnici i uspjelo.

Pročitajte: Domaće trgovine u kojima cvijeće i biljke možete kupiti online

 

View this post on Instagram

 

A post shared by boskie wnętrze (@boskie_wnetrze)

Tri vrste balkonskog cvijeća savršenog za proljeće

Pelargonija

Ovo cvijeće danas u prodavaonicama i na tržnicama možete pronaći u divnim bojama od bijele, crvene, narančaste, žute, ljubičaste… Njezina najveća prednost je to što je ovo cvijet koji je iznimno otporan na vremenske i ostale uvjete. Pripazite samo na to da one vole sunce, ali ih ipak nemojte previše zalijevati. Da bi lijepo rasle, brinite se o njima na način da redovito uklanjate cvjetove koji su ocvali ili požutjeli. Iako voli sunce, izravno podnevno sunce isto nije dobro. Pelargonija je jedno od najpopularnijih cvijeća i s njome uistinu ne možete pogriješiti.

Pročitajte: Cvjetni ljetni stolovi s pelargonijama ultimativni su hit. Evo kako ih jednostavno rekreirati

Vodenika

Divno proljetno cvijeće naziva vodenika savršen je odabir ako imate balkon u hladu. Nju karakteriziraju lijepe boje pa je možete pronaći u bijeloj, narančastoj, ružičastoj, crvenoj i mnogim drugim bojama. Poznata je po bujnoj cvatnji, a voli i dohranjivanje. Cvatnju možete potaknuti tako da redovito maknete listove i ocvale cvjetove jer time ujedno i sprječavate razvoj bolesti. Raste do kasne jeseni i sigurno će uljepšati vaš kutak kamo god je stavili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dvorište i vrt (@dvoristeivrt)

Petunija

Cvijeće naziva petunija podrijetlom je iz Južne Amerike, a karakteriziraju je cvjetovi raznih boja od bijele, ljubičaste, crvene pa sve do onih prugastih i šarenih. U vrijeme svoje cvatnje kod nje ćete nabrojiti više cvjetova od listova, što je čini uistinu posebnom i malo tko je neće zamijetiti. Petuniju je dobro barem jednom tjedno dohraniti gnojivom koje je bogato željezom. Pobrinite se za to da ocvale cvjetove maknete jer ćete time samo poboljšati daljnju cvatnju, koja traje sve do početka jeseni. Petunija je jedno od najpopularnijih vrsta balkonskog cvijeća jer uistinu izgleda kao pravi mamac za oči u vrijeme svoje cvatnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPG Anto Jurić (@opgantojuric)

Pročitajte: Pet domaćih trgovina otkrilo nam je koje su najaktualnije biljke ovog proljeća

Foto: Instagram, Lakshmi3 iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: