Kako bademovo mlijeko napraviti kod kuće?

by | 11 studenoga, 2020

Kako zdrava prehrana postaje sve popularnija, tako se sve više priča i o drugim alternativama klasičnom kravljem mlijeku. Jedna alternativa prednjači pred svim drugim – bademovo mlijeko.

Dugo je mlijeko od soje bilo vodeći favorit kada je u pitanju alternativa kravljem mlijeku. No definitivno možemo reći kako je tu poziciju samouvjereno zauzelo bademovo mlijeko.

Mlijeko od badema ne samo da je ukusno, ono se veoma jednostavno integrira u različite tipove prehrane, a uz to ima i brojna pozitivna djelovanja na naš organizam.

Koliko kalorija sadrži bademovo mlijeko?

Bademovo mlijeko je postalo popularno iz dva razloga. Biraju ga ljudi koji su se okrenuli veganskoj prehrani, ali i osobe koje su intolerantne na laktozu. Dugoročno gledano bademovo mlijeko pomaže u održavanju vitke linije.

Naime, ovo mlijeko sadrži manje kalorija od kravljeg. 100 ml bademovog mlijeka sadrži svega 40 kalorija, dok kravlje mlijeko na istu količinu 65 kalorija. Nezaslađeno bademovo mlijeko sadrži svega 13 kalorija. Možda se na prvu ne čini kao velika razlika, no ako zbrojite tjedni unos mlijeka, dođe se da konkretnu brojku.

Pojedine vrste bademovog mlijeka imaju i dodatak u obliku kalcija i vitamina B12 ili vitamina E. 

Preferirajte kupnju bio-proizvoda koji su nastali u Europi jer to znači da je mlijeko prošlo manji put do vašeg hladnjaka.

Kako bademovo mlijeko napraviti kod kuće?

Ako pak ne želite kupovati gotovo bademovo mlijeko, uvijek ga možete napraviti kod kuće. Tako ćete biti posve sigurno što unosite i izbjeći ćete unos dodatnog šećera koji se često nalazi u sastavu kupljenog bademovog mlijeka.

Sastojci: 

  • 75 g badema
  • 1,2 l vode
  • 1 čajna žlica meda ili agavinog sirupa

Priprema: 

  1. Bademe preko noći namočite u jednoj zdjeli.
  2. Idući dan ocijedite bademe, dodajte ih u blender te dodajte 1 litru vode. Miješajte oko 20 sekundi.
  3. Procijedite mlijeko kako biste maknuli i najmanje komadiće eventualno preostalih badema.
  4. Prema želji mlijeko možete zasladiti medom ili agavinim sirupom.
  5. Mlijeko potrošite unutar tri do četiri dana.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Unsplash