Apple radi na novoj značajci iPhonea koja bi potencijalno mogla otkriti depresiju

Tehnološki div nada se da bi tehnologija u razvoju mogla pomoći u dijagnosticiranju kognitivnog pada

by | 25 rujna, 2021

Sigurno ste već nabasali na nekoliko članaka koji upozoravaju na porast depresije i kognitivnog pada, što su dva golema problema mentalnog zdravlja u cijelom svijetu. Upravo zato mnoge platforme pokušavaju na razne načine boriti se s tim rastućim problemom. U budućnosti će tako vaš iPhone možda moći otkriti imate li poteškoća s bilo kojim od njih.

To je zaključak iz novog izvješća The Wall Street Journala, koje je otkrilo da Apple Inc., tvrtka koja proizvodi iPhone, radi na tehnologiji kako bi pomogla u otkrivanju ovih stanja. Koristeći senzorske podatke, koji uključuju pokretljivost, tjelesnu aktivnost, pa čak i obrasce spavanja, istraživači uključeni u projekt nadaju se da će pronaći digitalne signale koji bi mogli biti povezani s nečijom tjelesnom i emocionalnom dobrobiti, prema izvješću.

Kako će funkcionirati ova tehnologija?

Depresija, koja je poznata kao veliki depresivni poremećaj ili klinička depresija, uobičajen je, ali ozbiljan poremećaj raspoloženja, prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje. Ozbiljni simptomi depresije često mogu utjecati na to kako razmišljate, osjećate se i bavite se svakodnevnim aktivnostima, poput jela, spavanja i koncentracije.

Kognitivni pad definiran je kao češća zbunjenost ili gubitak pamćenja, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Obično je to jedan od najranijih zamjetnih simptoma Alzheimerove bolesti i srodnih demencija, a znakovi kognitivnog pada mogu uključivati ​​zaboravljanje obavljanja rutinskih poslova, nemogućnost brige o sebi ili nemogućnost obavljanja svakodnevnih zadataka, poput pripreme obroka.

Vjerojatno se pitate kako će se Appleovi proizvodi uklopiti u sve ovo. Čini se da se istraživači nadaju kako će podaci praćeni s kamere, tipkovnice i audio senzora iPhonea, uz podatke s Apple Watcha “vezani za kretanje, vitalne znakove i spavanje”, pomoći u pružanju uvida u korisnikovo stanje duha te razina energije i koncentracija, prema The Wall Street Journal.

Tehnologija je još uvijek u ranom razvoju i možda nikad neće stvoriti nove značajke, ali je jako dobra vijest ta da se radi na tom velikom prvom koraku u pomaganju s našim problematičnim stanjima, kojih često nismo niti svjesni.

 

Foto: Unsplash