Antonija Zaninović bila je državna prvakinja u taekwondou, a danas pomaže ženama da žive zdravije

Razgovarali smo s njom o uspjehu, pristupu fitnessu i zdravom životu

by | 3 kolovoza, 2023
fit zona

Antonija Zaninović sa šest godina počela je trenirati taekwondo, bila je državna prvakinja i osvojila mnoga odličja, a sada već više od 15 godina radi u fitness industriji. Danas je vlasnica zagrebačkog centra Fit zona i kreatorica Z.O.N.A.-e Zdravlja, instruktorica fitnessa & online coach. U svom radu njeguje holistički pristup osvještavanja tijela, a specijalizirala se za rad sa ženama u dobi od 35 do 55 godina koje žele promijeniti svoje navike.

S Antonijom smo razgovarali o njezinom poslovnom putu, lekcijama koje je na tom putu usvojila, ali i njezinom pristupu fitnessu kao spoju uma i tijela. Otkrila nam je i što je uistinu bitno za uspjeh te kako učinkovito mijenjati navike.

Koje su najvažnije lekcije koje ste usvojili tijekom svoje sportske karijere, kao državna prvakinja taekwondoa, a koje Vam koriste i danas?

Za uspjeh je najvažnije imati disciplinu i kontinuitet rada. Često se oslanjamo na motivaciju, no ona dođe i prođe. Potrebno je imati čvrste temelje na koje se možemo osloniti, čak i onda kad nismo motivirani. Također, poraz nije nužno loš, njega katkad možemo smatrati lekcijom koja otvara nova vrata ako joj pristupimo na pravi način.

Kako je izgledao Vaš životni put i na koji je način došlo do toga da profesionalni sport zamijenite studijem građevine, a potom se opet (pro)nađete u sportu?

Iako sam se od ranog djetinjstva bavila sportom, zanimale su me tehničke znanosti. Obveze na Građevinskom fakultetu nije bilo lako uskladiti s profesionalnim sportom pa sam kompromisno počela raditi u kvartovskom fitness centru. Nekoliko godina radila sam u objema branšama, a nakon rođenja sina, živjela sam u Njemačkoj i razmišljala o većoj poslovnoj slobodi i promjeni. Po povratku u Hrvatsku počela sam graditi svoj brend. Otvorila sam mali fitness centar, a prije tri godine počela sam razvijati i online poslovanje.

fitness trenerica

Na čemu je trenutačno Vaš fokus?

Fokus stavljam na razvoj online poslovanja. Želja mi je pomoći zaposlenim ženama da pronađu vrijeme za sebe i uvedu zdravije rutine u svoju svakodnevicu. Posvetiti se sebi i vježbati možemo bilo kada i bilo gdje, a male promjene u prehrambenim navikama mogu učiniti puno za naše zdravlje.

Je li život sportaša olakšan (u usporedbi s drugim ljudima) time što su njegovi uspjesi (i ciljevi) uvijek jasni i kako izgleda takav život?

Iako sportaš ima naizgled jasne ciljeve, ne znači da su lako ostvarivi. Sportaš se od početka uči strategiji, strpljivosti, ulaganju i požrtvovnosti. Uči se nositi s neuspjehom i nepravdom. Sve su to vrijedna iskustva za daljnji život.

Što je to što želite ostvariti u budućnosti da biste se smatrali uspješnom i sretnom osobom?

Želim razviti stabilno poslovanje i nastaviti se educirati na osobnom i poslovnom planu kako bih mogla još bolje razumjeti svoje klijentice i pomagati im da promijene svoje navike te žive zdravije. Želim i dalje uživati u ovome što radim i razvijati nove proizvode i usluge.

Svi znamo teoriju, no kako uistinu mijenjati svoje navike s ciljem da živimo zdravije?

Najbitnije je da ne krenemo odmah mijenjati sve: treninge, prehranu, aktivnosti… Važno je mijenjati naviku po naviku. Možemo se za početak više kretati, obratiti pažnju na unos tekućine, uvesti kratku jutarnju tjelovježbu, jesti više povrća… Tajna je u malim koracima koje možemo dugoročno provoditi.

Zašto je važan holistički pristup za ostvarenje trajnih fitness rezultata?

Svatko je jedinstven i ne odgovara nam svima isti trening, prehrana ili rutina. Ključno je osvijestiti svoje navike i reakcije tijela kako bismo imali trajne i održive rezultate. Klijenticama pristupam individualno i potičem ih da osjete što im odgovara, a zatim planiram njihov put.

Kako se motivirati kad nam je sve teško i pobijediti lijenost i rutinu? Kojim metodama Vi pribjegavate kad je riječ o Vašim klijenticama?

Dobro je zamisliti sebe za godinu dana. Kako se želimo osjećati? Gdje želimo biti? Kako želimo izgledati? S druge strane, dobro je razmisliti i kako ćemo se osjećati i izgledati ako nastavimo s trenutnim rutinama. Važno mi je da klijenticama osvijestim da ne moraju postići željene rezultate sad i odmah, ali da ipak trebaju početi s promjenom. Postavljam im male i ostvarive tjedne ciljeve koje zajedno nadograđujemo i pružam konstantnu podršku za sva njihova pitanja i nedoumice.

Kako jedna poslovna žena, koja je pritom i majka, u svoju užurbanu svakodnevicu može uvrstiti vrijeme za sebe i zdrave rutine? Zašto je to uopće važno?

Važno je kako bismo ostale zdrave i funkcionalne. Ne možemo biti uspješne poslovne žene niti majke ako nismo zdrave i ako općenito nismo dobro. Ne moramo si postavljati velike ciljeve. Možemo za početak izdvojiti 15 minuta dnevno i iskoristiti ih primjerice za kratku tjelovježbu, šetnju ili jednostavno sjesti uz šalicu kave bez mobitela i distrakcija.

Foto: Privatna fotografija, Instagram