Ananas torta

by | 3 listopada, 2013

Sastojci:

  • 300 g mljevenih keksi
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 1 veća konzerva ananasa
  • 3 dl soka od ananasa
  • 300 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 dl mlijeka
  • 6 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1 šlag

Priprema:

1. U dubljoj posudi pomiješati kekse i lješnjake, dodati sok od ananasa, te dobro promiješati.
2. Posebno umutiti 200 g maslaca sa šećerom u prahu, pa pomiješati sa prethodno pripremljenom smjesom. Dobivenu smjesu staviti na podlogu za tortu, te oblikovati donji biskvit.
3. U malo mlijeka razmutiti šećer, vanilin šećer, brašno i žumanjka, a ostatak mlijeka, staviti da se kuha. Pripremljenu smjesu uliti u prokuhano mlijeko i kuhati, uz stalno mješanje, dok se smjesa ne zgusne.
4. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, pa je pomiješati sa umućenim ostatkom maslaca.
5. Preko oblikovanog donjeg biskvita nanijeti pripremljenu kremu, a po njemu rasporediti ananas narezan na kocke.
6. Šlag pripremiti prema uputstvu sa vrećice i njime ukrasiti tortu.

Izvor: Dobra hrana