


Sastojci:
- 300 g mljevenih keksi
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 1 veća konzerva ananasa
- 3 dl soka od ananasa
- 300 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 4 dl mlijeka
- 6 žumanjka
- 150 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 3 žlice brašna
- 1 šlag
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati kekse i lješnjake, dodati sok od ananasa, te dobro promiješati.
2. Posebno umutiti 200 g maslaca sa šećerom u prahu, pa pomiješati sa prethodno pripremljenom smjesom. Dobivenu smjesu staviti na podlogu za tortu, te oblikovati donji biskvit.
3. U malo mlijeka razmutiti šećer, vanilin šećer, brašno i žumanjka, a ostatak mlijeka, staviti da se kuha. Pripremljenu smjesu uliti u prokuhano mlijeko i kuhati, uz stalno mješanje, dok se smjesa ne zgusne.
4. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, pa je pomiješati sa umućenim ostatkom maslaca.
5. Preko oblikovanog donjeg biskvita nanijeti pripremljenu kremu, a po njemu rasporediti ananas narezan na kocke.
6. Šlag pripremiti prema uputstvu sa vrećice i njime ukrasiti tortu.
Izvor: Dobra hrana



