Kako vam sve može pomoći čudotvorna aloe vera?

by | 17 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Zbog bezbroj ljekovitih svojstava stari Egipćani nazivali su je “biljkom besmrtnosti”, dok su je Indijanci zvali “nebeskim štapićem”. Aloe vera jedno je od najmoćnijih prirodnih čuda, s bezbroj ljekovitih svojstava koja su cijenjena stoljećima.

Ova se čudesna biljka i danas koristi, ali trebali biste znati da se njezina uporaba ne ograničava samo na lokalnu primjenu na rane, ogrebotine i opekline jer također može utjecati na imunološki sustav. Aloe vera ima snažna antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva koja pročišćavaju organizam i pojačavaju imunološki sustav.

“Enzimi prisutni u Aloe veri razgrađuju bjelančevine koje jedemo u aminokiseline i pretvaraju enzime u gorivo za svaku stanicu u tijelu, što omogućava stanicama da pravilno funkcioniraju. Bradikinaza u Aloe veri potiče imunološki sustav i ubija infekcije. Cink je važan sastojak Aloee vere jer je ključan za održavanje imunološke funkcije.

Pomaže nam da ozdravimo, ubija bakterije i štiti naše stanične membrane. “Cink je također ključna strukturna komponenta unosa hormonskih receptora i proteina koji doprinose zdravom, uravnoteženom raspoloženju i imunološkoj funkciji”, kaže Christine Ruggeri za The Life Hacker.

Sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka, kao što su minerali, vitamini, polisaharidi, enzimi i aminokiseline. Minerali poput cinka, željeza, kalija, bakra, kalcija, magnezija, kroma, selena, natrija, pojačavaju metaboličke putove. Nadalje, sadrži važne enzime poput amilaze i lipaze koji mogu pomoći probavi razgradnjom molekula masti i šećera.

Među ostalim vitaminima, Aloe vera bogat je izvor vitamina B12 koji je potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Također obiluje vitaminima A, C, E, B1, B2, B3 (niacin) i B6 i folnom kiselinom.

Aloe vera je moćno sredstvo za čišćenje tijela jer uklanja toksine iz jetre, debelog crijeva, slezene, želuca, bubrega i mjehura te umiruje upalu zglobova. Uz to, ublažava čireve, probavne smetnje, želudac i upale crijeva. Ako se koristi kao sredstvo za ispiranje usta, uklanja plak, umiruje čireve i poboljšava zdravlje zuba na prirodan i siguran način.

Kako koristiti Aloe veru?
Najlakši način da je konzumirate je u obliku soka, koji se može kupiti u svim dućanima zdrave hrane. Ipak, provjerite je li napravljen od cijelog lista ili samo unutarnjeg dijela. Kod kuće možete napraviti i domaći sok od Aloe vere, dodati ga u smoothie ili ga možete piti samostalno.

“Za zatvor uzimajte 100-200 miligrama Aloe vere dnevno. Za visoki kolesterol uzimajte jednu kapsulu Aloe vere koja sadrži 300 miligrama dva puta dnevno tijekom dva mjeseca. Za upalne bolesti crijeva uzmite 100 mililitara dva puta dnevno tijekom četiri tjedna”, kaže dalje te dodaje da je vrlo važno posavjetovati se s liječnikom.

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR