Evo zašto je Ližnjan savršena destinacija za ljubitelje sporta, rekreacije i netaknute prirode

Atraktivno podmorje, dobri vjetrovi i idilična priroda za nezaboravnu avanturu u općini Ližnjan

by | 4 lipnja, 2021
aktivni-odmor-istra

Zaron do potopljene krstarice, bicikliranje kroz 70 km staza uz samo more, jahanje kroz mirisne travnjake s pogledom na kvarnerske otoke ili pak zmajarenje na moru u uvali velikih valova? Nabrojano su samo neke od mnogobrojnih aktivnosti koje jugoistok Istre pretvaraju u odličan odabir za ljubitelje netaknute prirode, sporta i rekreacije.

Biciklisti, surferi, ronioci, ljubitelji jahanja, kajtanja, jedrenja, kajakarenja te brojnih drugih sportova i načina rekreacije na području općine Ližnjan pronaći će spokojnu zeleno-plavu oazu lišenu užurbanosti turističkih odredišta s puno raznovrsnih mogućnosti za aktivni odmor.

Netaknuta ljepota prirode i podmorja uvrštava jugoistok Istre u jednu od najatraktivnijih lokacija za ronjenje i surfanje dok brojne obalne biciklističke staze pružaju ljubiteljima dvaju kotača, ali i šetačima, uživanje u idiličnim krajolicima. Impresivan pogled na kvarnerske otoke upotpunjuju šume hrasta crnike, pašnjaci i travnjaci prepuni aromatičnog bilja te čisto more koje obrubljuje dugačku stjenovitu obalu. 

aktivni-odmor-istra

Evo zašto je Ližnjan savršena destinacija za ljubitelje netaknute prirode, sporta i rekreacije:

Ronjenje

Biološka raznolikost morskog ekosustava općine Ližnjan pravi je mamac za ronioce. U plavim dubinama skrivene su podvodni zidovi koji obiluju crvenim algama, raznobojnim spužvama, rakovima i mekim koraljima. Polutamne špilje i prolazi zovu u svoje labirinte prolaza i podvodnih odaja. Najveća podvodna atrakcija ližnjanskog podmorja je olupina “Cesare Rossarol”, talijanski laki izviđač koji privlači brojne tehničke ronioce. Dužine 85 m i širine 8 m, danas leži na dubini od 50 m u blizini rta Munat Veliki. Potonuo je tamo 1918. godine naletivši na podvodnu sidrenu minu čija ga je snažna eksplozija prepolovila na dva dijela. Na južnoj strani prolaza u uvalu Kuje, nalazi se rt Uljeva (Punta Uliva), a ispred njega prostrani hridinasti teren s bezbrojnim stijenama koje se na toj lokaciji uzdižu s 5 m dubine gotovo sve do površine mora, pa su te opasne pličine bile uzrok nasukavanja trgovačkih brodova još iz rimskog doba. Ronioci često kreću u potragu i za tragovima antičke vile Giulia Frontona za koju se vjeruje da je postojala na ovome mjestu. 

Najbolje ronilačke lokacije: rt Cuf, rt Sv. Stipan, hrid Sika, svjetionik Marlera, Punta Uljeva, olupina Cesare Rossarol. Iste su dostupne putem organiziranih izleta lokalnog ronilačkog centra Bura Bora.

Biciklizam

Dugu obalu Ližnjana, makadamom i kroz šumu, prati vrlo zanimljiva biciklističkih ruta koja je dobar motiv za dolazak u ovaj kraj u bilo koje doba godine. Na području općine Ližnjan nalazi se skoro 70 km obilježenih biciklističkih staza i šetnica. Prirodne ljepote nižu se jedna za drugom pa posjetitelji mogu uživati u jednoj od najvećih i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Mediteranu, suhim eumediteranskim pašnjacima i travnjacima prepunim aromatičnog bilja poput smilja, kadulje i brnistre. U opuštajuću ljepotu prirode utkani su i brojni tragovi prošlosti ovoga područja što uživanje u biciklizmu čini još zanimljivijim.

Preporuka za bicikliste: Posebno je atraktivan dio biciklističke staze 333 koji se od Ušićevih Dvori istočno spušta prema moru i dalje vodi uz obalu do Marlere.

Kajakarenje

Kajakarenje pruža mogućnost promjene perspektive i detaljnog upoznavanja ližnjanske obale s mora, ali i slikovitog otočića Levana, nezobilazne kapljice kopna fotogenične ljepote. Otkrivanje osamljenih plaža, uživanje u slanom, morskom zraku te prilika za stvaranje fantastičnih fotografija, doživljaj je koji se ne propušta. Kajakom se u avanturu možete uputiti sami ili se pridružiti jednoj od vođenih tura koje su kreirane tako da doživite Ližnjan s mora na najbolji mogući način. Ove ture otkrivaju vam prelijepe uvale te pružaju priliku da plivajući, roneći i istražujući s maskom (snorkeling) upoznate floru i faunu podmorja kao i da sve prekrasne prizore ovjekovječite podvodnim kamerama.

Lokacije pogodne za kajakarenje: obala Marlere i otočić Levan

aktivni-odmor-istra

Windsurfing i kajtanje 

Ližnjanski kraj nadaleko je poznat po buri, sjeveroistočnom vjetru koji privlači brojne windsurfere i kajtere tijekom cijele godine. Jak vjetar i visoki valovi glavni su razlozi dolaska mnogobrojnih kajtera i windsurfera iz Hrvatske i okolnih država u uvalu Kuje. Njezin oblik zatvorenog tipa i duboko pjeskovito dno pružaju sigurnost prilikom padova i ekstremnih skokova. Zajedno s visokim valovima i jakim vjetrom raste adrenalin kajtera i windsurfera koji svojim spektakularnim vratolomijama oduzimaju dah mnogih promatrača. 

Lokacije pogodne za kitesurfing i windsurfing: Uvala Kuje i Marlera

Lokacija pogodna za surfanje (surfanje na valovima bez upotrebe vjetra): Marlera

Tenis

Na samo kilometar udaljenosti od mora, u neposrednoj blizini centra Ližnjana, nalaze se teniski tereni Teniskog kluba Ližnjan. Svima koji svoj odmor u općini Ližnjan žele upotpuniti bavljenjem ovim sportom na raspolaganju su četiri zemljana terena, a onima koji uživaju u noćnim mečevima bit će korisno znati da rasvjeta postoji na dva terena. Teniski klub Ližnjan organizira škole tenisa za početnike te razne turnire i susrete. Prostor kluba opremljen je svlačionicama i tuševima, a pruža i mogućnost opuštanja na terasi uz koju se nalazi i mjesto za grill.
Najam terena: Tenis klub Ližnjan

aktivni-odmor-istra


7 zanimljivosti o aktivnom odmoru u općini Ližnjan 

  1. U općini Ližnjan-Lisignano nalazi se područje ekološke mreže Luka Budava – Istra. Područje je sastavni dio najveće očuvane mreže prirodnih područja u Europskoj uniji, a zaštićeno je radi dobro očuvanih šuma hrasta česmine (Quercus ilex L.) u površini od 1.237 ha. Proteže se uz samu obalnu crtu općine u dužini od 17,5 km, odnosno zauzima 56 posto ukupne obalne crte općine.
  2. Krajolici općine Ližnjan svojom konfiguracijom idealni su za avanturistički biciklizam.
  3. Žuti cvjetovi brnistre prekrasan su ukras ližnjanskog krajobraza. O brnistri Ližnjanci govore s puno poštovanja i ljubavi pa ne čudi da je svoje mjesto pronašla i u grbu općine Ližnjan-Lisignano.
  4. Ljubitelje kajakarenja posebno će oduševiti slikoviti otočić Levan koji krasi jedna od najljepših pješčanih plaža Istre. 
  5. Originalno zvono s olupine “Cesare Rossarol”, jedini sačuvani predmet s lakog razarača, čuva se u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Visoko je 33 cm, a široko 30 cm. 
  6. Ni promatrači ptica neće biti zakinuti na području općine Ližnjan, a posebno će biti sretni oni koji će, tijekom ljetnih mjeseci, naići na pčelaricu Merops apiaster, vrlo rijetku i živopisnu pticu.
  7. Na području općine Ližnjan moguće se baviti lovom i ribolovom, a na svoje će doći i svi zaljubljenici u trekking, odbojku na pijesku i paintball.

 

aktivni-odmor-istra

Foto: PR