Ako vaše dijete ima uši, ovo je prvo što morate napraviti

by | 10 travnja, 2020

Nije potrebno šišanje kose, no ono olakšava uklanjanje ušiju i gnjida, kažu u HZJZ-u i dodaju da ušljivost nije sramota te da se javlja i u bogatim i siromašnim sredinama.

“U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je tretirati glave svih ukućana istovremeno. Nakon toga, preporučuje se pranje svega što je osoba koristila dva dana prije provođenja tretmana. Svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape) treba prati na temperaturi od najmanje 60 °C”, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

“Predmeti koji se ne mogu oprati na barem 60 °C stave se u plastičnu vrećicu i drže u zatvorenoj vrećici dva tjedna”, dodali su.

Kosa djeteta i svih članova obitelji mora se prati posebnim šamponima koji se mogu kupiti u ljekarnama. Valja imati na umu da šampon ne uništava gnjide pa je jajašca važno uklanjati s glave posebnim gustim češljem. Preporuka je prije toga kosu isprati toplom zakiseljenom vodom – dodaje se limuna ili octa, kako bi se gnjide lakše odvajale od vlasi i tako uklonile.

“Nakon uporabe, češalj treba 10 minuta namočiti u vodi temperature od najmanje 60 °C te dobro oprati. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide. Jajašca uši mogu se uklanjati s kose i ručno, pronalaženjem gnjida pregledom kose i povlačenjem prstima po vlasi na kojoj su pričvršćene gnjide”, napominju u HZJZ-u.

“Nije potrebno šišanje kose, no ono olakšava rješavanje ušljivosti jer je s kraće kose puno lakše ukloniti uši i gnjide. Nakon provedenog tretmana, vlasište treba pregledavati sljedeća dva do tri tjedna kako bi bili sigurni da su uklonjene sve uši i gnjide”, dodali su.

Kako otkriti uši na glavi djeteta?

Kao prvo, primijetite li da se dijete počelo uporno češati po glavi, svakako odvojite vremena i pregledajte mu kosu, posebno dijelove iza uha i na potiljku, tu se najviše zadržavaju.

“Detaljnim pregledom vlasišta, najčešće u području iza uha i potiljka, mogu se otkriti žive pokretne uši ili, što je češće, samo gnjide (jajašca). Pogotovo pažljivo treba pregledati plavu kosu jer su na njoj gnjide jako teško vidljive. Gnjide su sitna, oko 1 mm velika jajašca čvrsto prilijepljena uz kosu (najčešće blizu korijena vlasi/dlake), tako da se, za razliku od peruti, teško skidaju s kose. Na koži vlasišta mogu se eventualno uočiti ranice i krastice kao posljedica češkanja”, objašnjavaju u HZJZ-u.

“Ušljivost nije sramota”

Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu, a mogu se prenijeti i korištenjem istog češlja, ukosnica, kopči i gumica za kosu, kapa, šalova, ručnika, posteljine…

“Uši ne skaču s čovjeka na čovjeka, ne lete, ne prenose se s kućnog ljubimca ni preko bazenske vode, nego se drže  i gmižu uz vlas kose. Brzo se razmnožavaju. Odrasla ženka tijekom svojeg života, koji traje prosječno dva mjeseca, snese oko 200 do 300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sâm korijen kose, najčešće u području potiljka i iza ušiju. Iz gnjide se uš izleže za otprilike tjedan dana, a dva tjedna nakon toga postaje spolno zrela i počinje nesti gnjide. U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana”, kažu u HZJZ-u.

“Uš glave bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, no kako je ušljivost glave redovito praćena svrbežom, čovjek se grebe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati. Ušljivost nije sramota. Javlja se i u bogatim i siromašnim sredinama te ne ovisi o higijenskim navikama pojedinca, pa tako svakodnevno pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti”, naglasili su.

IZVOR: 24SATA.HR