Ako vaša djeca odrastaju s kućnim ljubimcima, bit će otpornija na bolesti

by | 23 ožujka, 2020

Čistoća je pola zdravlja, a šporkica druga polovica – glasi inačica stare poslovice, odnosno dopunjena verzija iste, a njezinu istinitost potvrđuju i znanstvenici.

Studija objavljena na portalu News in Health pokazala je da bakterije koje se nalaze u našim domovima mogu ojačati imunitet, osobito kod djece, a ljubimci su najbolji način da ti mikroorganizmi dođu do mališana.  

U našem tijelu trenutačno žive milijuni mikroba. Većina nam uopće ne nanosi štetu. Zapravo, pomaže nam u probavljanju hrane, štiti nas od infekcija pa čak i održava naše reproduktivno zdravlje. Naglasak stavljamo na uništavanje loših mikroba, no brigu o dobrima zanemarujemo.

Jedna od najvažnijih načina na koji mikrobi pridonose ljudskom zdravlju je održavanje probave. Miks bakterija u našim crijevima utječe na to kako koristimo i skladištimo energiju iz hrane.

“Mikrobiom igra ključnu ulogu u tome kako apsorbiramo kalorije. Antibiotici, osobito oni uzimani u ranom djetinjstvu, mogu uništiti zdrave bakterije u crijevima, a one nam pomažu apsorbirati nutrijente i održati zdravlje”, kaže u istraživanju dr. Martin J. Blaiser sa Sveučilišta u New Yorku.

Djeca koja imaju kućne ljubimce izložena su mikrobima iz prirode u puno većoj količini od onih koja ih nemaju. Mikrobi im jačaju imunitet, a time smanjuju mogućnost razvoja alergija. Bebe koje žive u kućanstvu s mačkama imaju manji rizik da razviju astmu.

IZVOR: RTL.HR