Ako vas muči nadutost, glavni razlog, nažalost, mogu biti i ove ustaljene namirnice

by | 15 kolovoza, 2019

Ponekad vam je jasno da vas nadutost muči zbog (pre)obilnog i (pre)teškog ručka kojim ste se počastili. No ponekad je pravi misterij od kuda je ova neugodna pojava, osobito ako se trudite jesti zdravo i uravnoteženo.

Ono što je otrov za jednu osobu, drugima je lijek. Ono što želudac jedne osobe odlično podnosi, može se potpuno razlikovati od drugog”, kaže Kelly Schmidt.

Upravo zato može doći do nadutosti čak i ako se vaš jelovnik sastoji isključivo od super zdravih namirnica. Naravno, to ne znači da ih sada morate zauvijek izbjegavati.

“Ključno je jesti ove namirnice strateški”, kaže Cynthia Sass, autorica knjige “Slim Down Now: Shed Pounds and Inches with Real Food, Real Fast”.

Ipak, dobro je znati da su ovo neke od najčešćih namirnica koje izazivaju nadimanje:

Kiseli krastavci

Vjerojatno ste čuli da su kiseli krastavci sjajan probiotik, što je istina, ali oni također mogu uzrokovati nadutost.

“Često fermentirana hrana i bakterije koje se nalaze u tim namirnicama mogu smetati želucima određenih osoba”, tvrdi Amy Shapiro, osnivačica Real Nutritiona.

Kako je objasnila, takve namirnice zbog visoke razine natrija koji sadrže mogu uzrokovati i zadržavanje vode, posebno među osobama koje su posebno osjetljive na natrij. Višak vode ujedno znači i nadutost.

Žvakaće gume bez šećera

“Glavni razlog zašto nešto tako malo može uzrokovati jaku nadutost? Dvije riječi: šećerni alkoholi”, kaže Ashvini Mashru, autorica knjige “Small Steps to Slim”.

“Šećerni alkoholi koji su oblik ugljikohidrata koji se ne probavljaju lako čest su uzrok uznemirenog želuca. Kada se susretnu s bakterijama u crijevnom traktu, one ga fermentiraju, oslobađajući plin – što može dovesti do nadimanja, grčeva, boli, pa čak i proljeva”, objasnila je ona.

Neki od najčešćih naziva šećernih alkohola su ksilitol, manitol, sorbitol, maltitol i eritritol, pa ako želite spriječiti nadutost, pripazite na njih na popisu sastojaka.

Mineralna gazirana voda

Čak i bez zaslađivača koje gazirani sokovi sadrže, plin koji se nalazi u svim gaziranim pićima pa čak i mineralnoj vodi može učiniti da vaš trbuh izgleda poput balona.

Češnjak

Češnjak je primjer namirnica koje se iz probavnog trakta slabo apsorbiraju u krv ili se uopće ne apsorbiraju. Zbog slabe apsorpcije odvlače vodu u crijeva i bakterije je fermentiraju te se unutar crijeva stvara plin koji izaziva nadutost.

Kokice 

“Kokice mogu uzrokovati nadimanje samo zbog volumena. Jedna porcija je otprilike tri do četiri šalice, veličine tri do četiri teniske loptice. Ta velika porcija ima približno jednako ugljikohidrata kao jedna kriška kruha, ali zauzet će puno više prostora u vašem želucu, što može uzrokovati da vaš trbuh bude nadut”, kaže Sass.

Salata

Salata će zauzeti više prostora u vašem želucu, a samim tim i naduti vas više nego što bi to napravio neki drugi kompaktni obrok.

Također, ako se u vašoj salati nalaze i namirnice poput kupusa, gljiva ili luka, efekt nadutosti bit će još izraženiji.

Grah

Za povezanost graha i nadutosti znaju već i ptice na granama. Ipak, on je fantastičan izvor proteina pa bi mogao biti vrijedan početne neugodnosti.

Mlijeko

Koliko god ono bilo dobro za vaše kosti, mlijeko, osobito kod ljudi koji imaju intoleranciju na mliječne proizvode, može izazvati nadutost. Dobra alternativa su mlijeka od badema ili pak kokosa.

IZVOR: INDEX.HR