Ako vam nedostaje ovaj vitamin, čini se da ćete kraće živjeti

by | 22 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Može li manjak ovog vitamina biti odgovoran za kraći život? Znanstvenici su u velikoj studiji otkrili nešto sasvim neočekivano.

Već je dobro poznato da je kvalitetan način života ključan u dugovječnosti. No, velika studija otkrila je i koji je vitamin povezan s dužim životnim vijekom. Istraživanje je provedeno na više od 78 tisuća odraslih osoba u Australiji, a trajalo je 20 godina.

Znanstvenici su otkrili da su osobe s niskim razinama vitamina D u krvi imale čak tri puta veću šansu da preminu za vrijeme istraživanja.

No, od čega bi točno ljudi mogli ranije umrijeti? Stručnjaci tvrde da je manjak vitamina D bio povezan sa smrću zbog komplikacije dijabetesa.

Rezultate su predstavili na godišnjoj konferencije Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa u barceloni. Ipak, naglasili su da istraživanje ne dokazuje da je sam manjak vitamina D odgovoran za kraći život.

Napomenuli su kako rezultati pokazuju da je manjak tog vitamina imao brojne posljedice na zdravlje. U pitanju nisu bile samo slabije kosti nego i povećani rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, autoimunih bolesti te tumora.

“Uloga vitamina D izgleda nije samo da olakša apsorpciju kalcija i ojača kosti”, kaže Connie Diekman koja je sudjelovala u studiji.

Naglasila je i da je potrebno više istraživanja na ovu temu, kako piše RTL.hr.

IZVOR: N1.HR