Uočite li ove simptome kod djece nikako ih nemojte ignorirati

by | 30 siječnja, 2020

RODITELJ najbolje poznaje svoje dijete. Ako primijetite nešto neobično u ponašanju djeteta, nemojte se bojati zahtijevati objašnjenja od liječnika ili potražiti drugo mišljenje ako niste dobili jasne odgovore. Vama je važno da jasno znate što neki simptomi kod djeteta znače i to vam nitko nema pravo uskratiti.

Ovo su najčešći simptomi koje bi svaki roditelj trebao prepoznati kod djeteta, od bebe do uzrasta tinejdžera (javljaju se i kod odraslih).

Odsutnost reakcije

Nakon što se naspava, dijete bi trebalo biti uobičajeno aktivno. Ako primijetite da se vaše dijete teško budi, neobično je tiho, nije zainteresirano za svoju omiljenu igračku i neaktivno je – pozovite doktora.

Ako uočite promjenu u reagiranju, osobito nakon pada ili udarca u glavu, obavezno što prije posjetite liječnika.

Promjene u disanju

Ako se dijete brzo umara, ima kratak dah ili čujete neku vrstu siktanja dok diše – pozovite liječnika. Prekomjerni kašalj može ukazati na astmu, neku drugu bolest ili da se nešto nalazi u jednjaku.

Također, provjerite boju kože. Na potrebu za hitnom intervencijom može ukazati plava obojenost kože oko usana i noktiju. Provjerite je li dijete blijedo ili je boja kože prešla u sivkastu boju jer to ukazuje na nedostatak kisika u krvi.

Dehidracija

Naš organizam mora imati dovoljno vode da bi pravilno radio. Dehidracija je nedostatak vode i ona može dovesti do većih problema, a vodu ne gubimo samo kada radimo naporno, kada se dijete zaigra i oznoji, već kada smo bolesni, povraćamo, imamo dijareju itd.

Zbog nedostatka vode u organizmu dijete može biti bezvoljno ili razdražljivo, može dobiti glavobolje ili ne može obaviti malu nuždu. Također, urin može biti tamne boje, a koža može postati suha. Ako dijete odbija piti vodu, možete to pretvoriti u igru: malo vi pijuckajte, malo dijete.

Povišena temperatura

Groznice mogu biti zastrašujuće, ali to je normalan dio procesa obrane organizma od bolesti. Međutim, nekada nije potrebno pozvati doktora. Ako dijete ima temperaturu, ali se ponaša normalno i aktivno je, nemojte se brinuti. Kašalj i drugi simptomi zahtijevaju pažljivije promatranje.

Doktora trebate pozvati ako kod djeteta uočite sljedeću visinu temperature:

  • kod novorođenčeta i bebe do 3 mjeseca – 38 stupnjeva
  • 3-6 mjeseci – 39 stupnjeva
  • 6-24 mjeseca – 39 stupnjeva tijekom 24 sata
  • djeca – 39 stupnjeva u trajanju od 72 sata
  • tinejdžeri – 39,5 stupnjeva i temperatura traje 3 ili više dana.

 Glavobolja ili vrtoglavica

Glavobolju i vrtoglavicu treba promatrati u kontekstu u kojemu su nastale. Ako je dijete udarilo glavu, tada će se neki od ovih simptoma očekivano pojaviti i nužno je da se posavjetuje s liječnikom što napraviti.

Ako je dijete nakon udara glavom povraćalo, ima promjenu vida ili raspoloženja, pokazuje zbunjenost ili osjetljivost na svjetlo i buku – odmah idite liječniku. To su simptomi potresa mozga.

Razgovarajte s doktorom i tražite njegovo mišljenje ako se događaju uporne glavobolje ili glavobolje koje prati temperatura i ukočenost vrata.

Neutješno plakanje

Ako vaše dijete ne želi da ga držite u naručju, neutješno je i jako plače, i to vam ne zvuči dobro, a posebno ako ima temperaturu – pozovite doktora. Postoji puno razloga za nepopustljivo plakanje.

U međuvremenu možete pogledati prstiće na nogama da slučajno nije nešto zapalo ili se zavrnula etiketa koja grebe bebinu kožu. Također, provjerite da dijete nema negdje osip na tijelu jer je možda riječ o alergijskoj reakciji na nešto.

Često mokrenje praćeno gubitkom težine, žeđ i letargija

Obratite pažnju koliko dijete često ide u toalet, ako je veće, ili koliko često prlja pelene. Također, pije li prečesto vodu, gubi li na težini i ponaša li se bezvoljno. To mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1, ali isto tako može ukazivati na poremećaj u prehrani kod mlađih djevojčica i dječaka. Čim primijetite ove simptome konzultirajte se s liječnikom.

Nekada nam se čini da je roditeljstvo, posebno kada su bebe u pitanju, ravnoteža između terora i iscrpljenosti. Ipak, ako obratite pažnju na signale koje šalje tijelo i promjene u dječjem ponašanju, bolje ćete moći “pročitati” kako se vaše dijete osjeća i je li potrebno da se obratite liječniku.

IZVOR: INDEX.HR