Ako naučite svoju djecu samo jednu frazu, možete se smatrati uspješnim roditeljima

by | 6 travnja, 2020

Naučiti dijete reći ‘oprosti’ i ‘hvala’, nije samo pohvala roditeljima, već i znak da pozitivno utječu na njega i da su na dobrom putu odgoja zdravog pojedinca. Kad roditelji uče djecu da budu uljudni oni ih zapravo podučavaju mudrosti života i otkrivaju tajnu vječne sreće.

Da, dobro ste pročitali.

Izražavanje zahvalnosti kreira sretnije i psihološki stabilno dijete

Prema istraživanjima postoji izravna veza između dobrog zdravlja i izražavanja zahvalnosti – zahvalnost na neki način pomaže ljudima da osjete više pozitivnih emocija, te uživaju u lijepim iskustvima, a samim time stiže i nagrada – dobro zdravlje.

Istraživači su u jednoj studiji tražili od svih sudionika da napišu nekoliko rečenica svaki tjedan, držeći se određenih tema.

Jedna je skupina pisala o stvarima na kojima su zahvalni, a druga je svakodnevno pisala o stvarima koje su ih iritirale. Nakon deset tjedana, oni koji su pisali o zahvalnosti bili su više optimistični, osjećali su se bolje, a također su vježbali više od onih koji su se fokusirali na negativne stvari, što znači da je vježbanje zahvalnosti pozitivno utjecalo na njihov način razmišljanja.

Zahvalnost pomaže u razvoju i očuvanju odnosa

Naučite svoju djecu da budu zahvalni i izražavaju zahvalnost jer ćete im na taj način pomoći da njeguju i održavaju važne odnose kad budu odrasli.

Studija doktorice Sare Algoe sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini otkrila je da otvoreno izražavanje zahvalnosti ima dugoročne i kratkoročne zdravstvene koristi ne samo za vas već i na ljude kojima usmjeravate to svoje svoje pozitivno stanje. To znači da je zahvalnost vrlo važna za izgradnju i njegovanje odnosa na duže staze.

Vježbanje ljubaznosti i zahvalnosti od rane dobi pomaže izgraditi snažan karakter

Djeca su poput spužvi. Oni sve moraju naučiti od početka, pa je važno usmjeriti ih i da ljubazno komuniciraju s drugima, jer razvijaju pritom snažan i plemeniti karakter.

Prema Jean Piagetu, stručnjaku za razvoj djece, najbolja dob za početak podučavanja o ponašanju je dob od 2 godine, a sustavno bi se na tome trebalo raditi do sedme. Za to se vrijeme formira “stupanj intuitivne inteligencije” i djeca počinju progresivno shvaćati pravu vrijednost poštovanja, empatije i pravde.

Najvažniji savjeti roditeljima za odgoj zahvalne djece:

Budite uzor: Djeca paze što roditelji kažu i kako to izgovaraju. Kad ste iskreno zahvalni, vaša će djeca učiti iz vašeg primjera i vjerojatnije će ponoviti isto ponašanje.

Otvoreno razgovarajte o zahvalnosti: Rasprava o zahvalnosti omogućit će djetetu da postane svjesno njegove važnosti, a potaći će i da samo razvija zahvalnost.

Vođenje dnevnika zahvalnosti: Naučite dijete da zapisuje 2 do 5 stvari na kojima je zahvalno svaki dan i da nauči objasniti zašto ga svaka od njih čini zahvalnima.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR