Izgorjeli ste na suncu iako ste koristili kreme za sunčanje? Vjerojatno nešto krivo radite

by | 22 kolovoza, 2020

Budite iskreni – koliko puta vam se dogodilo da ste koristili kremu za sunčanje, a ipak ste se s plaže vratili izgoreni? Vjerujte nam, niste u tome jedini. Većina ljudi skoro pa svakog ljeta izgori barem jednom, bez obzira na to što u torbi za plaži imaju kremu sa zaštitnim faktorom.

Često se dogodi da imamo u rukama ispravan proizvod, no jednostavno ga ne znamo koristiti. Kreme za sunčanje se ubrajaju u kozmetički proizvod kojeg najčešće pogrešno koristimo. Provjerite radite li sljedeće pogreške prilikom nanošenja krema sa ZF-om.

Kremu nanosite nakon što ste izašli iz kuće

Prvo se okupate u moru, osušite i onda nanosite kremu za sunčanje? Posve pogrešno. Kremu za sunčanje trebate nanijeti minimalno pola sata prije izlaganju suncu, a to znači prije nego izađete iz kuće. To se podjednako odnosi na lice i tijelo.

Koristite vodootpornu kremu, zbog čega smatrate da je ne morate ponovno nanijeti

Većina krema za sunčanje je vodootporna, no to ne znači da kada je jednom nanesete više ne morate. Kremu za sunčanje trebate nanositi svaka dva sata bez obzira na to jeste li se kupali ili ne.

Boravite većinom u hladu, krema vam nije potrebna

Pogrešno! Možda sunce nije toliko intenzivno u hladu, no svejedno sunčeve zrake prodiri kroz krošnje drveća ili kroz materijal suncobrana. Pohvalno je što boravite u hladu, no svejedno nemojte zaboraviti nanijeti zaštitni faktor.

Koristite krivi zaštitni faktor

Moramo priznati, nije jednostavno u moru raznih krema za sunčanje odabrati onu ispravnu. ZF 50, 30, 20, 15, 8… Tko bi to sve “pohvatao”! Važno je započeti s višim faktorom, a pogriješiti ne možete sa ZF-om 30. Kasnije možete smanjiti faktor, no ako niste sigurni, nemojte ići ispod 20.

Zaboravljate namazati određene dijelove tijela

Uvijek ćemo namazati lice, ramena, dekolte, leđa i noge. No često se dogodi da zaboravljamo na pojedine dijelove tijela. Najčešće nastradaju uši, stopala i dio kože na rubovima stražnjice.

Oblačno je i puše, krema nije potrebna

Upravo oblačno vrijeme i vjetar su najgora kombinacija i česti uzročnik opeklina. Kako nam nije vruće nemamo osjećaj “prženja” na suncu te zaboravljamo nanijeti kremu za sunčanje. Bez obzira na vrijeme, krema je vaš najbolji ljetni saveznik.

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom samo na plaži

Jedna od vodećih pogreški jest uvjerenje kako su kreme za sunčanje namijenjene upravo tomu – sunčanju na plaži ili uz bazen. No ljeti prilikom svakog izlaska iz kuće trebamo nanijeti zaštitnu kremu.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by Ryan Christodoulou on Unsplash