AKO SE VAŠE DIJETE boji mora, nemojte ga siliti da ulazi na silu

by | 9 srpnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Vrijeme je godišnjih odmora i svi se vesele kupanju te raznim igrama u moru.

No ima djece koja ne samo da se ne vole kupati nego se i panično boje mora i brčkanja. Taj strah je razvojno normalan i najčešće se javlja oko druge godine života.

Strah od vode posebno je izražen kod velikih površina, mora ili velikih bazena jer nema jasnih granica, što je djeci zastrašujuće. Djeca se u toj dobi boje svega neočekivanog, pa je dobro unaprijed ih pripremiti. Ne treba ih naglo spuštati u vodu jer gube kontakt s tlom, što može izazvati osjećaj straha i panike. Ponekad se strah od vode može pojaviti i nakon nekih nelagodnih iskustava, primjerice, ako se posklizne i padne u vodi, ili ako im uđe voda ili spaunica u oči.

Loša iskustva

Neka djeca boje se vode zbog prethodnog lošeg iskustva, ako ih je netko prenaglo stavio u prehladno more ili ih je zapljusnuo val. Uzroci straha su raznovrsni. Boji li se dijete panično mora, stručnjaci su složni u jednome – nikako ga nemojte tjerati s idejom “naviknut će se”. Jer neće.

Umjesto stavljanja u more na silu, treba ih pokušati na neki način kroz igru pridobiti da se zainteresiraju, a onda im pokazati kroz smijeh neke zgodne igračke za plažu, naučiti ih da je more jedna velika igraonica i da se ničega ne treba bojati. Dobro je kad je više djece na plaži pa zajedno grade kule u pijesku ili puštaju brodiće. Lakše će sami spontano krenuti u more kad vide jedni druge.

Ništa na silu

Dijete je bolje postupno izlagati ulasku u more; igrati se u plićaku ili pokraj, lagano ga polijevati i poticati te podržavati u onome što samo želi i kad želi.

Grubo guranje u vodu ili tjeranje na silu nije dobro jer će se dijete samo još više prestrašiti. Neku djecu treba ostaviti neko vrijeme da promatraju. Mnoga se sama spontano odluče ući u more kad vide da nema opasnosti. Treba voditi računa o tome da je more ugodne temperature, da je dijete sigurno i zaštićeno od toga da potone (narukvice, kolutovi na napuhavanje, prsluci i slično), da ga se drži iznad razine vode koja bi mu mogla ući u usta, nos ili oči, što je vrlo neugodno i što može prestrašiti dijete.

Dobro bi bilo da dijete koje se boji ne ide u more kad su veliki valovi. Što se dijete ranije dovede u tu situaciju, manja je vjerojatnost da će se u kasnijoj dobi bojati.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR